facebook

Якщо діти навчатимуться лише дистанційно – буде соціальне сирітство, – Шкарлет

Однак через епідемічну ситуацію не варто відкидати ймовірність змішаної форми навчання чи запровадження змін у школах.

Нещодавно, 25 червня, місце в.о. Міністра освіти зайняв Сергій Шкарлет. Про погляди нового очільника МОН на реформи в освіті відомо відносно небагато. Зокрема, чи зберігатиметься курс на Нову українську школу? Що буде з санаторними школами-інтернатами? І у якому форматі розпочнеться новий навчальний рік?

Відповіді на ці питання Сергій Шкарлет дав в інтерв’ю порталу LB.ua. За словами в.о. Міністра, у перші три місяці роботи він планує зосередитись на проблемах, пов’язаних насамперед з COVID-19, адже новий навчальний рік повинен розпочатися за партами.

Я не уявляю собі, у який спосіб діти можуть піти дистанційно в перший клас. Можливо, якщо ситуація загострюватиметься, то буде знов дистанційний режим. Але першокласники повинні відчути всю соціалізацію в школі, – зазначив Шкарлет.

Він додав, що наразі МОН розробляє запасні варіанти. Не варто відкидати ймовірність змішаної форми навчання (онлайн та офлайн освіти) чи запровадження змін у школах. Необхідно напрацювати матеріали не лише з безпечності санітарних умов, а ще й з умов навчання, аби діти отримували соціалізацію.

Я спілкувався за цей час з величезною кількістю батьків, які наполегливо звертають увагу на те, що дистанційна освіта – це не зовсім освіта. Якщо в родині один монітор і три дитини, у яких одночасно уроки, то як бути? Крім того, діти, якщо це молодша шкода, потребують догляду. А батькам потрібно працювати. Звісно, батьки повинні сидіти з дитиною, але їм треба ще заробляти на життя. Це є величезна соціальна проблема. Якщо в нас буде тільки дистанційне навчання – буде соціальне сирітство, – пояснив очільник МОН.

Також Шкарлет прокоментував майбутні плани на реформу НУШ, наголосивши, що вона триватиме. У пріоритеті – затвердження стандарту базової середньої освіти.

Я вважаю, що дитина не повинна сидіти за партою більше ніж ми працюємо, тобто, понад 8 годин. А зараз часто таке є. Дитина повинна мати право на дитинство. Нова українська школа нормальна. Компетентнісний підхід нормальний, реалізація нормальна. І ця реформа повинна рухатись далі, – підсумував в.о. Міністра освіти і науки.

На його думку, головне в Новій українській школі – це вчитель. Однак результат цієї реформи вдасться побачити за 12-13 років, не раніше.

Чтайте також:  У МОН розробили вимоги до випускників педагогічних вишів

Ще одне питання, яке необхідно розв’язати, стосується санаторних шкіл-інтернатів. Сергій Шкарлет вважає, ситуація з цими закладами дуже складна.

В Законі про повну загальну середню освіту взагалі немає санаторних шкіл. Немає такого типу закладів. Міністерство охорони здоров’я пише, що хвороби, які лікують в цих інтернатах, не є такими особливими, щоб для них виділяти певний лікувальний період. А у положенні про санаторні школи, в статті 5 є чітка позиція: існувати така санаторна школа може лише за наявності медичної ліцензії. В жодної такої школи ліцензії нема, – підкреслив очільник МОН.

Він додав, що у таких закладах є дуже багато порушень і зловживань. Міністерство освіти і науки спільно з МОЗ і Мінсоцполітики ініціювали зміну їхнього статусу, перепрофілювання.

Тобто, інтернатна функція буде прибиратися. Є певне коло зацікавлених осіб – адже там земля, рекреаційні зони. Але я прибічник того, аби виконувати закон. Закон каже, що немає таких форм навчання, – розповів Шкарлет.

Джерело.


Повернутись вверх