facebook

Якщо вдома школяр переживає насильство, лише вчитель може захистити дитину, – Кулеба

Дитячий омбудсмен Микола Кулеба переконаний, що вчителеві важливо налагоджувати з дитиною довірливі стосунки та цікавитися її життям. Адже лише педагог може розпізнати, що вдома дитина страждає від насильства чи має думки про суїцид.

 

Уповноважений президента з прав дітей Микола Кулеба вважає, що головна причина дитячих самогубств – байдужість дорослих. І якщо батьки лише вимагають та дисциплінують, але не цікавляться життям дитини, то це може призвести до серйозних проблем.

За його словами, дитина відчуває себе самотньою та покинутою, коли батьки лише чогось вимагають, а не є друзями для свого чада. В такі моменти дитина почне думати: «Мене всі кинули, у школі цькують».

Подібні обставити можуть тиснути настільки сильно, що зрештою виникне бажання покінчити з життям. Тим більше що деякі соціальні мережі інколи підбурюють і доводять дитину до такого стану,
– каже експерт.

Дитячий омбудсмен зізнався, що він постійно цікавиться у власних дітей, чи вони щасливі, і просить пояснити, чому.

“Діти мають знати й відчувати, що їх люблять. Запитувати варто не лише про оцінки в школі, а й про відчуття, говорити про ті речі, які їх турбують. Це важливо”, – додає він.
Крім того, Микола Кулеба акцентував на ролі вчителя у процесі виховання дитини.

Чтайте також:  "Діти поводяться так, як їх виховали батьки": Лікарчук запропонував ввести жорсткі штрафи в школах і навів приклад Казахстану

Мене завжди дивує, коли вчитель каже: “Я не повинен виховувати, це завдання батьків”. Але якщо ви педагог, якого дитина поважає – це вже виховний вплив, не забувайте про нього,
– каже він.

Кулеба підтверджує, що сьогодні вчителі мають відчутний вплив, і саме це може допомогти розпізнати якісь кричущі речі, які відбуваються з учнем.

Наприклад:

якщо дитина стала замкнутою,
втратила мотивацію до навчання,
робить незрозумілі вчинки,
проявляє агресію тощо.
На думку омбудсмена, тільки довірливі стосунки з вчителем дадуть можливість дізнатися, що саме відбувається.

Якщо в житті школяра відбувається сексуальне насильство, особливо вдома, лише вчитель може розпізнати, викрити такі факти й захистити дитину. Тому так важливо працювати з педагогами, адже їхні дії та ставлення можуть врятувати життя,
– підсумував Микола Кулеба.

До слова, в Україні зросла кількість підліткових самогубств, багато з таких випадків пов’язують із так званими “групами смерті” у соцмережах. Там діти отримують небезпечні завдання.

Серед них – “випий 40 таблеток, і подивися, що буде “Випий 40 таблеток і подивися, що буде”: чим небезпечний новий челендж у тіктоці “, який запустили у тіктоці. Через це дитячий омбудсмен Микола Кулеба підтримав ініціативу вчителів про заборону цієї соцмережі.

Чтайте також:  Які надбавки до зарплати зможуть отримати вчителі в Україні в 2024 році

Джерело.


Повернутись вверх