facebook

Прибрати шкільну територію у +40°C: терміновий наказ від управління освіти

Освітній експерт прокоментував скандальний Наказ Управління освіти Херсонської міської ради про термінове прибирання територій освітніх закладів.

У мережі з’явився Наказ Управління освіти Херсонської міської ради, в якому керівників закладів освіти зобов’язують проконтролювати та надіслати фотозвіт в короткий термін про прибирання прилеглих територій. У школи наказ прийшов 6 липня, а звітувати про його виконання треба вже 7 липня. Освітяни обурені і не уявляють, як можна за добу, ще й у неймовірну спеку виконати розпорядження.

Про це на своїй сторінці у Фейсбук повідомив Віктор Громовий.

Лист керівники отримали із позначкою «терміново».

Зверніть увагу, для того, щоб виконати цю…«вказівку»треба винайти машину часу, інакше до 7 червня не відправить фотозвіт навіть найзапопадливіший керівник школи. Вказівка надійшла 6 липня, а виконати до 7 липня. При тому, що в Херсоні +36°C в тіні, на сонці під +50°C, усі освітяни у відпустках (двірник скоріш за все теж),–пише Громовий.

Пан Віктор ексклюзивно для “Всеосвіти” розповів, про що говорять такі накази та які наслідки вони можуть мати:

Така вказівка чудово ілюструє мою тезу про те, що школа є класичним зразком надлишково керованої організації. Є нагальна необхідність прибрати головне джерело руйнування, яким є чинна пострадянська начальникоцентрована система управління освітою. Саме вона, замість того, щоб вивільняти енергію усіх учасників освітнього процесу, намертво сковує їх «по руках і ногах» бюрократичними путами.

Чтайте також:  Студентам планують підвищити стипендію до мінімальної зарплати

На думку Віктора Громового, слід перезапустити систему управління освітою, зробивши акцент на децентралізацію,«роздержавлення» школи і задіювання громадської складової сил змін. Тільки так можна прийти до освіти без начальника, вказівок, порожніх нарад, конкурсоманії, хабарів та страху, – заявляє освітній експерт.

У 2014 році ми в Дорожній карті реформ записали як чи не найголовніше завдання: «Реформування системи управління освітою (ліквідація управлінь освіти й створення замість них (у разі потреби) департаментів (відділів) сервісного забезпечення роботи навчальних закладів, проведення дебюрократизації, розвиток громадсько-державного партнерства в управлянні шкільною освітою». На жаль, за останні 6 років анічогісінько з перерахованого не було зроблено.

В дописі у фейсбуці Віктор Громовий закликав підтримати директорів, які у відпустці та надсилати хоч якісь фото для звіту перед управлінням освіти.

Джерело.


Повернутись вверх