facebook

Повертаємо кошти за навчання від приватних шкіл і дитсадків: пояснення юриста

Під час карантину ваша дитина залишалася вдома, а дитячий садок відмовляється повертати кошти за «карантинні» місяці, хоча не надавав послуг? Ви переконані, що приватна школа має компенсувати кошти за харчування, гуртки та інші «плюшки», які недоотримала дитина за час дистанційного навчання? Ви бачите, що дитина недовчила своє під час дистанційки, і думаєте, що заклад зобов’язаний компенсувати «неякісно надані освітні послуги»?

Чи зобов’язані батьки, чиї діти навчаються в приватних школах або дитсадках, платити за ті дні (тижні), коли заклад не працював?

Необхідно враховувати три складові.

1

Індивідуальні умови договорів навчання, які укладають батьки з приватними закладами освіти.

Кожен приватний заклад освіти працює за власними договорами навчання. У різних шкіл чи дитсадків типові договори різняться. Для кожного окремого випадку батькам треба буде проаналізувати наступні умови договору:

порядок оплати послуг навчання;
права та обов’язки сторін;
відповідальність сторін.
Щоб достеменно зрозуміти підводне каміння вашої ситуації, раджу скористатися консультацією будь-якого адвоката. Покажіть йому договір про навчання, і отримаєте розлогу покрокову інструкцію щодо повернення коштів за навчання.

2

Чи було проведено дистанційне навчання з вашою дитиною?

Через епідемію COVID-19 12 березня учням, дошкільнятам і студентам заборонили відвідувати заклади освіти на законодавчому рівні.

23 березня МОН направило кожній школі листа з роз’ясненням про те, як організувати освітній процес під час карантину. У документі сказано, що в умовах карантину вчителі працюють з учнями, які перебувають удома, шляхом використання технологій дистанційного навчання з урахуванням матеріально-технічних можливостей закладу освіти.

Отже, якщо приватні заклади проводили дистанційне навчання ваших дітей — це не є порушенням умов договору. У судовому порядку це буде визначено як надання послуг згідно з умовами договору навчання в повному обсязі, тому в цьому випадку ви повинні були сплатити надані вам послуги навчання.

3

Що робити, якщо ви заплатили, але послуги навчання не отримали?

Якщо навчальні послуги під час карантину вашій дитині не надавали, то маєте право вимагати повернення своїх коштів, якщо за навчання було сплачено передоплату. Або ж маєте повне право не сплачувати, якщо в договорі навчання прописані умови післяплати.

Чтайте також:  Ігор Лікарчук: Незабаром в школах учням учителі будуть витирати не лише соплі

Але в такому разі ви повинні письмово повідомити приватний заклад освіти про вимогу повернення сплачених коштів за ненадані послуги навчання або про відмову в оплаті у зв’язку з ненаданням послуг навчання. Якщо у вас є докази про те, що дистанційне навчання не проводилось у повному обсязі, що ви не отримували або недоотримували навчальні матеріали — можете додати їх до вашого листа. Трохи нижче розповім більш детально, які дії треба зробити батькам, щоб домогтися справедливості.

Батьки, чиї діти в приватній школі під час карантину навчались у дистанційній формі, незадоволені якістю надання освітніх послуг і написали претензію школі, що якість дистанційної освіти не відповідає якості очної освіти. Вимагають компенсацію коштів у розмірі 30 % за карантинний час. Як розв’язувати це питання в правовому полі?

Ключовий момент — «надання неякісних послуг». Але твердження, що дистанційна освіта не відповідає очній освіті, може бути суб’єктивним баченням батьків.

Тут не обійтись без звернення до статті 906 Цивільного кодексу України, де зазначено:

«Збитки, завдані замовнику невиконанням або неналежним виконанням договору про надання послуг за плату, підлягають відшкодуванню виконавцем, у разі наявності його вини, у повному обсязі, якщо інше не встановлено договором. Виконавець, який порушив договір про надання послуг за плату при здійсненні ним підприємницької діяльності, відповідає за це порушення, якщо не доведе, що належне виконання виявилося неможливим внаслідок непереборної сили, якщо інше не встановлено договором або законом».

Отже, якщо школа як виконавець доведе, що не змогла надати якісні послуги дистанційного навчання внаслідок непереборної сили (карантину), батьки мають сплатити за навчання в повному обсязі.

Звісно, батьки можуть звернутися до приватного закладу освіти з пропозицією надати знижку на навчання, посилаючись на частину третю статті 10 Закону України «Про захист прав споживачів». Якщо школа надавала освітні послуги в недостатньому обсязі або якість послуг низька, батьки мають право на свій вибір вимагати:

Чтайте також:  Дитячі садки застрягли в 1993 році: як хочуть змінити дошкільну освіту в Україні

безоплатного усунення недоліків у виконаній освітній послузі в розумний строк;
відповідного зменшення ціни наданих освітніх послуг.
Моя особиста думка як юриста — у цій ситуації краще вирішувати справу в судовому порядку та детально досліджувати умови договору навчання. Буде добре, якщо зможете залучити для підтвердження ваших слів експертів з навчання, які будуть перевіряти відповідність проведеного дистанційного навчання навчальній програмі в конкретному приватному закладі освіти. На сьогодні в Україні немає стандарту якості освіти, в якому б вказувалися якісні показники освіти. Юридично це колізійне питання. Тому в доказовій базі дуже складно буде довести неякісність дистанційного навчання.

Приватний дитсадок під час карантину не надавав послуги. Дистанційних активностей для дитини не було. Заклад відмовляється компенсувати батькам кошти за кілька місяців, які дитина провела вдома. Як діяти?

У цій ситуації батьки можуть вимагати повернення коштів за ненадані послуги, якщо немає конкретних прописаних зобов’язань у договорі навчання.

У цьому випадку стороні батьків треба буде використати статтю 906 Цивільного кодексу України: «Збитки, завдані замовнику невиконанням або неналежним виконанням договору про надання послуг за плату, підлягають відшкодуванню виконавцем, у разі наявності його вини, у повному обсязі, якщо інше не встановлено договором».

Але маєте бути готові до того, що приватний освітній заклад у своїй доказовій базі буде використовувати частину другу статті 903 Цивільного кодексу України. Там ідеться про те, що в разі неможливості виконати договір про надання послуг, що виникла не з вини виконавця, замовник зобов’язаний виплатити виконавцеві розумну плату. Епідемія якраз належить до випадків, які унеможливлюють надання послуг.

Ситуація вимальовується неоднозначна: дитсадок точно матиме змогу довести, що він не винен у запровадженні карантину та невиконанні договору. У такому разі суд визначить розумну суму, яку батькам все ж доведеться сплатити.

Батьки вимагають від керівництва приватної школи компенсації за ненадані послуги, які входили у вартість навчання й не надавалися під час карантину: триразове харчування, басейн, гуртки. Як взагалі реагувати школам на такі претензії? А в батьків, з другого боку, чи є шанс отримати таку компенсацію?

Чтайте також:  У школах України з'явиться новий предмет: яку дисципліну вивчатимуть уже з 2025 року

Як юрист вважаю, що в цьому випадку є всі підстави повернути сплачені кошти за триразове харчування, басейн, гуртки: ці послуги не надавалися в повному обсязі.

Щоб не бути голослівними, знову звернімося до статті 906 Цивільного кодексу України:

«Збитки, завдані замовнику невиконанням або неналежним виконанням договору про надання послуг за плату, підлягають відшкодуванню виконавцем, у разі наявності його вини, у повному обсязі, якщо інше не встановлено договором».

А ось ситуація, яка може статися під час другої хвилі карантину. Батьки, діти яких навчались у приватній школі, вирішують забрати сина чи доньку з приватного закладу освіти й вимагають негайного повернення коштів за всі місяці навчання, які оплатили наперед. Як правильно чинити сторонам у такій ситуації?

Це звичайне дострокове розірвання договору навчання. Батьки мають право забрати своїх дітей та перевести до іншого закладу освіти. При цьому вони повідомляють приватний заклад освіти про розірвання договору, і сторони укладають додаткову угоду до договору про розірвання. Отже, приватний заклад освіти має обов’язково повернути сплачений аванс за послуги навчання.

Покрокова інструкція для батьків: як діяти, якщо приватний дитсадок чи школа відмовляється повертати батькам кошти, і при цьому права сторона батьків? Куди звертатися?

Спершу напишіть листа щодо повернення коштів за ненадані послуги виконавцю (школі чи дитсадку). Очікуйте відповіді протягом одного місяця. У разі отримання відмови можете звернутися до освітнього омбудсмена щодо повернення коштів за ненадані послуги навчання. Також можете звернутися до Державної служби якості освіти України. А вже після проведеного адміністративного оскарження завжди можете звернутися до суду. В Україні діють безкоштовні центри надання правової допомоги, які допоможуть вам скласти позовну заяву на безкоштовній основі.

Джерело.


Повернутись вверх