facebook

Поза – «верхи на стільці» у школяра на уроці у Рівному. Чи допустимо це і що вона означає

Поза – «верхи на стільці» у школяра на уроці у Рівному. Чи допустимо це і що вона означає

Демократія чи дотримання норм етикету – що переможе?

Бурхливу дискусію у соцмережі Фейсбук викликало повідомлення рівненського журналіста Володимира Торбіча, який порушив тему “правильності сидіння” під час шкільного уроку.

Зокрема, він розповів про те, що учень сів на уроці верхи на стільці. І це стало причиною того, що вчителька три хвилини читала йому мораль і затримувала проведення уроку.

Тож Володимир Торбіч, який каже, що й сам так сидить, бо йому так зручно, запитав користувачів мережі:

Підкажіть, можливо, справді є такі шкільні правила, що це порушення (дайте посилання).

Чи в чому логіка, якщо це не заважає вчительці проводити урок? Просто щоб “построїть” учня?

Вчителька каже, що має 25 років педагогічного досвіду.

Окремі користувачі мережі Володимира Торбіча підтримали. Писали, що “совок” нездоланний у головах вчителів, і що школяр сидить так, як йому зручно. Тож, мовляв, нічого поганого у цьому нема.

Сергій Турович Совок нєістрєбім

Olga Shevchuk Підтримуйте дитину, бо її життя і здоров’я важливіше. Добре, що він розповів про цю пригоду, бо підлітки, зазвичай, приховують неприємності… Поговоріть з вчителькою, якщо словесних перепалок чи нецензурної лексики (такого зухвальства нині багато) не було, то, думаю, вона зрозуміє спокійне пояснення, що ваша дитина особистість і зовсім не мала наміру образити своєю поведінкою педагога.

Чтайте також:  Коли освітяни зрозуміють, що примітивізм – це не професіоналізм?

Алена Грей я вважаю, що неповага це коли учень сяде спиною до вчителя.. а це – цілком нормально.. правильний вчитель на таке зреагує так:

– Сергію, тобі так зручно?

– Дякую, так.

– Гаразд, почнемо урок.

Втім, більшість таку позу учня засудила. Бо, за їхніми словами, це – неетично, неморально, демонструє неповагу до вчителя:

Світлана Сирота Комусь у піжамі зручно ходити, комусь – стояти на голові під час уроку, комусь зручно в цей час їсти, а комусь – лягти горілиць. Але є норми поведінки і жести та вислови, які виявляють повагу/неповагу.

Ферар Ольга А водію маршрутки можливо зручніше покурить в салоні. Було зауваження від вчителя і учень повинен поважати позицію викладача. Так може себе поводити розбещена дитина, яка переконана у вседозволеності і відсутності покарання. Є моральні принципи і прояв поваги до оточуючих. Але очевидно ж, що ви маєте сумнів щодо цього… прикро.
Наталія Якимчук Як на мене, то така поза була обрана не за зручність, а саме як провокація щодо конкретного вчителя) для чого Вам це опитування, у правоті дитини Ви впевнені?

Angela Rudnitskaja Завтра він ляже, бо так зручніше. А потім в офіс прийде в трусах, бо гаряче, на ділових переговорах ноги на стіл покладе… Що Ви виправдовуєте?

Чтайте також:  Ігор Лікарчук: Незабаром в школах учням учителі будуть витирати не лише соплі...

Pavlo Hrytsiuk Якщо це урок, то це дійсно неповага до вчителя. Неписані норми моральної поведінки. Я так розумію, ви виховуєте бунтаря. Це добре, бунтарі потрібні суспільству, але має знати і прості норми поведінки.

Vasyl Taras Якщо урок в класній кімнаті у групі дітей, і якщо це відбувається в середовищі, де так не сидять, а якщо сидять, то цим показують виклик, відступ від норм – а в Україні, підозрюю, саме так є, то так, така поведінка учня відволікає решту підлітків.

Заступниця начальника міського управління освіти Катерина Сичик каже, що писаних правил, як треба сидіти на уроці, немає. І додає:

Погоджуюся з думкою більшості користувачів мережі, що є етичні норми, яких потрібно дотримуватися під час уроку. Але якби у мене так учень сів, то я б на це не зреагувала. І вже після уроку пояснила б йому норми етики.

А щоб вчитель міг провести урок, володів увагою учнів, треба менше звертати увагу на їхню поведінку, а більше – на зміст і форму уроку. Тобто, треба, щоб на уроці було цікаво, тоді не буде часу на другорядне.

Дехто з користувачів мережі радив Володимиру Торбічу поцікавитися у психологів, що означає така поза учня. Мовляв, він буде подивований, коли дізнається про це. Тому ми попросили прокоментувати цей випадок психолога Андрія Романика:

Чтайте також:  "А педрада? А подвір'я школи прибрати?" У мережі виникла дискусія через канікули для вчителів

Чи вкладає ця поза ще якусь суть, крім привернення уваги до себе? Адже така поведінка відрізняється від обумовленої усно норми, яка діє у наших школах. Діти хочуть якось самовиражатися – і це нормально. Вчитель міг би пропустити таку поведінку, якби вона не дестабілізувала ситуацію в класі.

Ця поза – це бажання привернути увагу до себе, виокремити себе. Це здорове бажання. Але чому саме в цей час, саме під час уроку? Якщо вчитель дуже строгий і забороняє так сидіти, то дитина в очах однокласників – дуже крута. Тож, можливо, хлопчик хотів таким чином привернути увагу якоїсь дівчинки у класі.

Чи правильно захищати таку його поведінку? Залежить від контексту, умов спілкування з вчителем. І їх потрібно з’ясовувати. Приміром, якщо вчитель на попередньому уроці зробив цьому учню зауваження, то така поза може бути і протестом проти нього. До речі, символічно така поза означає позицію оборони, захисту.

Джерело.


Повернутись вверх