facebook

Загрозу життю та здоров’ю дітей несуть не стільки соцмережі, скільки байдужість батьків та вчителів, – заступник Міністра внутрішніх справ

Дуже важливо, щоб батьки особливо звертали увагу на те, як живуть їхні діти, у підлітковий період – з 13 до 17 років.

Інформує Всеосвіта.

Загрозу життю та здоров’ю дітей несуть не лише соціальні мережі, але й байдужість батьків. У той час, коли вони будують кар’єру або списують замкнутість свого чада на «складний вік» й не звертають на це жодної уваги, дитина потребує підтримки. І якщо не знаходить її – закінчує життя самогубством, бо здається, що це єдиний вихід. Саме тому батькам – і не меншою мірою вчителям – необхідно уважно ставитися до будь-яких проявів незвичної дитячої поведінки.

До цього закликав заступник Міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко у програмі «Право на владу».

У нас є страшна статистика дитячих самогубств у Києві та Київській області за 2020 рік. Коли читаєш ці дані, то розумієш, що не лише сомережі несуть загрозу для дітей, а й байдужість батьків, які приділяють свій час кар’єрі або й взагалі не звертають увагу на дітей, – зазначив Геращенко.

Він навів декілька прикладів трагічних випадків серед підлітків за останній час:

  • Валерія, 16 років. Спроба суїциду через біль в області серця.
  • Лада, 16 років. Спроба суїциду через сварки з подругою.
  • Максим, 15 років. Спроба суїциду через сварку з дівчиною.
  • Уляна, 14 років. Перебувала на психіатричному обліку, стрибнула з висоти.
Чтайте також:  Як прізвище впливає на оцінки в школі: несподівані результати дослідження

У багатьох випадках дитина чекає підтримки від своїх батьків. Коли у школі вона ділиться з однокласниками думкою, що хоче покінчити життя самогубством, іноді це може чути вчитель. Однак ні батьки, ні вчителі не вживають жодних заходів, щоб дізнатись більше про дитину, зазирнути їй у душу. І це величезна трагедія. Поліція бореться з результатами таких ситуацій, – наголосив Антон Геращенко.

Він додав: дуже важливо, щоб батьки особливо звертали увагу на те, як живуть їхні діти, у підлітковий період – з 13 до 17 років, коли особистість формується і відбувається статеве дозрівання.

Нацполіція переглянула соціальні контакти дівчинки, яка нещодавно стрибнула у Києві з 18-го поверху. Їй було 14 років, і вона переживала через нерозділене кохання до 15-річного хлопця. Їй здалося, що єдиний вихід у цій ситуації – стрибнути з багатоповерхівки. Це дійсно страшно, – розповів заступник міністра.

Він акцентував на тому, що батькам та вчителям необхідно серйозно ставитись до того, що дитина починає закриватися у собі, до того, що хтось у класі розповідає про свої суїцидальні наміри.

У наших школах працюють дитячі психологи – вони повинні заглиблюватися у кожне таке питання, тому що у масштабах всієї країни рахунок самогубств дітей йде на кілька сотень у рік. А спроб суїцидів – на тисячу. Спроба суїциду, за якої дитина залишається жива – це однаково значна шкода для її психіки. Тому і батьки, і вчителі повинні зробити все, щоб ми разом зупинили хвилю суїцидів, – підкреслив Геращенко.

Чтайте також:  "Працюю 31 годину на тиждень": молода вчителька розсекретила свою зарплату

Нагадаємо, що у програмі «Право на владу» Анна Маляр, юристка, криміналістка, виділила дві найрозповсюдженіші причини дитячого суїциду.

  • Перша – не складні стосунки між дитиною й батьками, а складні стосунки між батьками. Тобто чвари в сім’ї між татом і мамою, бабою і дідом. Дитина не може з цим справитись, вона від цього тікає.
  • Друга – цькування з боку вчителів. В українських школах дітей досі ділять на «двієчників» та «відмінників». Часто дитина не може змиритись з цим ярликом.

Джерело.


Повернутись вверх