facebook

Як покращити результати навчання: звіт за результатами PISA-2018

Що можуть зробити освітні управлінці та вчителі, щоби покращити успішність учнів та їхні соціально-емоційні навички?

Організація економічного співробітництва та розвитку, спираючись на результати PISA-2018 та TALIS-2018 (міжнародне дослідження, яке вивчає середовища навчання та викладання), у своєму звіті вказує, на що треба звернути увагу.

Водночас, автори зауважують, що порад, які покращують навчання й викладання для всіх, – немає. Потрібно брати до уваги контекст та великий обсяг даних.

“Нова українська школа” переказує головні тези частини звіту про те, що означають висновки з дослідження для освітньої політики.

МЕНШЕ АДМІНІСТРАТИВНОЇ РОБОТИ Й БІЛЬШЕ ЧАСУ НА УЧНІВ
Варто проаналізувати, на що вчителі витрачають час у класі, і пошукати способи зменшити витрати на адміністративні завдання й підтримання дисципліни.

Як зменшити час на підтримання дисципліни:

Покращити стосунки з учнями, які більш схильні порушувати правила. Наприклад, вони можуть брати участь у позаурочних активностях. Хороші стосунки з учнями також сприяють їхньому когнітивному й соціально-емоційному розвитку.
Керувати конфліктами й дозволяти учням працювати разом, щоби вони ставали більш автономними під час навчання.
Обладнати клас так, щоб учні краще фокусувалися і взаємодіяли.
Шукати способи зменшити кількість шуму на уроках. Можна використовувати чіткі візуальні позначення (створити барометр шуму в класі) або запропонувати послухати тишу.
Оцінювання:

Регулярне оцінювання робіт дає вчителю не тільки картину прогресу учнів, але й можливість визначити, які навчальний зміст та підходи застосовувати. Для учнів – це регулярний зворотний зв’язок та варіанти, як покращити свої досягнення.
Регулярне формувальне оцінювання створює можливості для конструктивного зворотного зв’язку, який допомагає будувати довірливі стосунки між учителем та учнями.
Варто переглянути розклад, щоби переконатися, що вчитель присвячує достатньо часу аналізу робіт учнів та донесенню інформації про їхній прогрес.
Навантаження – важливий чинник стресу для вчителів, а оцінювання учнівських робіт – одне з найбільш часозатратних завдань, тому варто дослідити, як можна використовувати технології, щоб учителі менше часу витрачали на виправлення помилок і більше займалися формувальною частиною оцінювання.
ПРОПАГУВАТИ В ШКОЛАХ КУЛЬТУРУ, ЯКА СТАВИТЬ У ЦЕНТР ДОСЯГНЕННЯ
Учні:

Чтайте також:  Сертифікація вчителів 2024: опубліковано тести, які складали педагоги в першому етапі

Учні, які регулярно отримують зворотний зв’язок від учителів, можуть бути краще готовими до подолання прогалин у навчанні.
Регулярне тестування дає учням стимул покращувати результати. Особливо це працює з хлопчиками й у тих випадках, коли вчителі проводять власні тести.
Тестування і зворотний зв’язок можуть дати учням відчуття, що вони мають змогу впливати на своє навчання.
Вчителі:

Школа має акцентувати увагу не тільки на досягненнях учнів, але й на досягненнях учителів. Лідерам шкіл варто виховувати вчительське почуття відповідальності за успішність учнів.
Оцінювання вчителів можна використовувати для підвищення ефективності та рівності учнів у навчанні (особливо це стосується стимулювання до навчання хлопчиків, щоби подолати відставання від дівчат).
Оцінювання і зворотний зв’язок щодо роботи вчителя – важливі для ефективності школи й освітньої системи. Зовнішнє оцінювання вчителів, яке вважається більш об’єктивним, ніж те, яке робить керівництво школи чи колеги, може бути особливо ефективним.
Результати PISA-2018 виявили, що більшої справедливості можна досягти, коли є баланс між автономією школи та централізованими заходами підзвітності.

ОПТИМІЗУВАТИ РОЗПОДІЛ УЧНІВ ТА ВЧИТЕЛІВ МІЖ КЛАСАМИ
Школам варто розподіляти учнів класами настільки рівномірно, наскільки це можливо: так, щоб учні з вразливих соціально-економічних груп навчалися з академічно обдарованими учнями. Це допомагає усунути не лише різницю в навчальних досягненнях, але й розв’язати проблеми самооцінки.
Так само школам варто оптимізувати розподіл учителів між класами. Для учнів краще, коли їх навчають учителі з різним бекграундом (ідеться також про стать). Що більше вчителів із різним досвідом, то більше навчальних підходів застосовується, і є більше уявлень про можливості та зацікавлення учнів, а також рольові моделі для учнів.
Можна також запрошувати дорослих, які можуть надихати учнів і мають риси / особливості, яких не мають учителі. Навіть короткі включення ефективно усувають прогалини між дівчатами і хлопцями в навчальних досягненнях, а також у освітніх та професійних устремліннях.
БУТИ УВАЖНИМ ДО ТОГО, ЧИ ЗАДОВОЛЕНИЙ УЧИТЕЛЬ РОБОТОЮ
Те, наскільки вчителі задоволені роботою і як вони почуваються, впливає на учнів. Тобто що більше вчителі задоволені – то кращі досягнення учнів.
Управлінцям і керівникам варто переглянути умови праці вчителів, щоби визначити сфери, які варто покращити. Найкорисніше це може бути в найбільш неблагополучних школах, де вчителі мають найважчі умови праці.
Дуже важливе якісне обладнання кабінетів природничих наук, оскільки вчителі наукових дисциплін – більш чутливі до робочого середовища.
Учителі мають уважно організовувати свою роботу і стежити за навантаженням, щоби кількість робочих годин, а також інтенсивність роботи не перевищувала критичних значень. Завдання адміністрації школи – забезпечити посильну для вчителя кількість завдань.
Варто шукати баланс між учительським завантаженням і рівнем стресу, який воно спричиняє. Якщо невелика кількість стресу може давати сили і сприяти відчуттю відданості справі, то якщо зайти задалеко – це може спричинити вигорання.
ЗАЛУЧАТИ БАТЬКІВ, ЩОБИ БУДУВАТИ ПОЗИТИВНУ ШКІЛЬНУ КУЛЬТУРУ
Варто частіше залучати батьків, щоби вони допомагали створювати позитивне навчальне середовище в школах. Наприклад, батьків можна заохочувати обговорювати вдома з дітьми освітні теми, допомагати з домашньою роботою і стежити за прогресом дитини в навчанні.
Також школи можуть запрошувати батьків частіше брати участь у вирішенні шкільних справ та активностях.
Школи можуть доносити до батьків, що їхня залученість дасть змогу мати найкраще розуміння навчального середовища, а отже, діти бачитимуть, що освіта – це важливо.
Завдяки залученню батьків, можна також збільшити матеріальний або людський ресурс, особливо, якщо він у школі обмежений.
Деякі школи створили спільноти-хаби, які поєднують школу і громаду, включають освіту, охорону здоров’я й центри для всіх членів громади.

Чтайте також:  Чи буде НМТ обов’язковим для вступу? Суттєві зміни у порівнянні з минулим роком

Джерело.


Повернутись вверх