facebook

Цифровий відбиток: що про нас говорить наша онлайн-поведінка

Цифровий відбиток: що про нас говорить наша онлайн-поведінка

Інформує Всеосвіта.

Коли ми шукаємо щось в Інтернеті, замовляємо товари, викладаємо певну інформацію ми створюємо власний цифровий відбиток, за допомогою якого про нас можна дізнатись все. Більш того, часами ми залишаємо не лише свій слід, а й слід іншої людини, яка може про це навіть не знати, і зловмисники можуть використати ці дані на власну користь, тож ми маємо знати, як правильно поводитись в мережі і убезпечити себе від ризиків. У цьому нам допоможе Аліна Касілова, менеджерка навчальної діяльності проєкту stop_sexтинг.

Види цифрового відбитка

  • відкритий доступ (реєстри);
  • обмежене коло (історія хвороби чи виписка з банківської карти).

Як ми залишаємо цифровий відбиток?

  • Пости, коментарі, лайки.

Аліна Касілова наголошує, що дуже важливо слідкувати за тим, що ми постимо, лайкаємо і коментуємо, адже це все дає певну інформацію про нас.

  • Інтернет-магазини.

Знаходячись на сайтах Інтернет-магазинів варто звертати увагу на те, що ми купуємо, що переглядаємо більше і на яких позиціях ми довше зупиняємось, адже потім ця інформація буде використана для рекомендацій нам, наприклад, у стрічці новин або в рекламі.

  • Геолоція.

Ми часто нехтуємо геолокацією, проте саме це є одним з головних факторів формування нашого цифрового відбитку, оскільки вона дуже часто включена за замовченням в певних програмах і так само збирає всі дані: де ми довго знаходимось, де ми живемо, які місця відвідуємо, як часто їздимо за кордон.

Чтайте також:  Яку зарплату отримує учитель без стажу

Цифровий відбиток дитини

Навіть наймолодші діти зараз мають доступ до гаджетів, а це значить, що вони вже мають свій цифровий відбиток в мережі. Проте, цим дуже часто батьки та педагогічні працівники. Часами вони можуть викладати фотографії дитини, навіть не питаючи її дозволу, таким чином формуючи її слід у мережі.

Спікерка пояснює, що все, що ми викладаємо в Інтернет, на жаль, залишається там назавжди, адже ми ніколи не знаємо, хто може зробити скріншот і зберегти собі певну фотографію для того, аби розповсюдити її далі.

Незахищені пристрої

Іноді діти заходять на свої сторінки в соцмережі в певних комп’ютерних клубах або, наприклад, в класах інформатики і насправді будь-хто, хто туди зайде, зможе отримати ці дані. Тож бажано не відвідувати свої сторінки з чужих комп’ютерів, не проводити платежі, оскільки ця інформація все одно може автоматично записуватись.

Автоматичній збір інформації

Дуже часто ми можемо використовувати соцмережі або якісь додатки і побачити галочку про те, чи може пристрій автоматично збирати інформацію для того, щоб поліпшити, наприклад, функціонування цього додатку або вашого смартфону. Важливо пам’ятати, що це також формує ваш цифровий відбиток, адже там аналізуються всі сайти, які ви відвідуєте, де ви знаходитесь, як часто використовуєте телефон.

Чтайте також:  Яку зарплату отримує учитель без стажу

Загрози соціальних мереж:

  • ваші дії (публікації, вподобання, коментарі);
  • рекламні пости;
  • геолокація;
  • платежі.

Інші ризики в мережі

  • Фейки.

Доволі часто створюються фейкові сторінки, які, наприклад, продають певні товари, ставлять свої дані для оплати і потім обманюють людей.

  • Афери.

Буває таке, що нам надсилають повідомлення про виграш автомобіля, але потрібно сплатити певну суму, і деякі люди в це вірять. На афери часто потрапляють наші діти, наприклад, в онлайн-іграх.

  • Шантаж.

На жаль, зараз розповсюдились такі ситуації, коли людині в приватні повідомлення пишуть про те, що зроблять неіснуючий сексуалізований контент з нею і відправлять всім друзям, якщо вона не надішле певну суму грошей. У такому випадку варто блокувати цього користувача, звертатись до поліції і попереджати своє оточення про це.

  • Злочини.

Критичне мислення

У тому, щоб зробити наш цифровий відбиток більш яскравим та позитивним нам допоможе критичне мислення. Стосовно цього є певні правила, які Аліна Касілова радить використовувати.

  • Перш за все варто уважно прочитайте публікацію та проаналізуйте її з точку зору того, чи є тут щось, що схоже на неправдиві факти. Наприклад, чи описано все мовою фактів чи це чиясь особиста думка, підсилення емоцій? Чи виглядають зображення реальними чи це схоже на Фотошоп?
  • Перед тим, як щось публікувати, зупиніться на мить та подумайте над тим, чи дійсно ця інформація правдива, чи вона вплине на вашу репутацію, як вона може бути використана іншими користувачами?
  • Будьте обережні при комунікації з незнайомцями в мережі. Поставте собі питання, чи може вам якось зашкодити інформація від сторонньої людини, чи хтось намагається вплинути на вас?
Чтайте також:  "Іноді ми помиляємося, це не кінець, не злись на себе". Відео, як тато заспокоює доньку-підлітка, розчулило мережу

Налаштування

Ще одним способом того, як ми можемо себе захистити є налаштування мобільних телефонів, гаджетів або самих додатків. Важливо відключити використання мікрофону та камери будь-якими додатками окрім тих, якими ми користуємось. Спікерка також радить зробити доступ до вашої сторінки в соціальної мережі лише для друзів та створювати складніші паролі.

Джерело.


Повернутись вверх