facebook

Твердження, що першокласник має навчатися лише за місцем проживання, не має під собою жодних підстав, – Сергій Горбачов

Що потрібно знати батькам про процедуру зарахування в перший клас?

Інформує Всеосвіта.

В Україні розпочалась підготовка до зарахування дітей до 1 класу. Як відбувається процедура та на що варто звернути увагу батькам, роз’яснив освітній омбудсмен Сергій Горбачов на своєму офіційному сайті.

Ще у 2018 році було ухвалено «Порядок зарахування, відрахування та переведення учнів до державних та комунальних закладів освіти для здобуття повної загальної середньої освіти», затверджений наказом МОН від 16.04.2018 № 367. Цей документ регламентує процедуру зарахування першокласників.

Нагадаємо, що Закон України «Про освіту» гарантує право кожної дитини здобувати початкову та базову середню освіту в закладі освіти (його філії), що найбільш доступний та наближений до місця проживання особи.

Календар процедури зарахування до 1 класу

  • Не пізніше ніж за 6 місяців до початку прийому заяв про зарахування в перший клас органи місцевого самоврядування мають оприлюднити на своєму сайті рішення про закріплення території обслуговування за закладами освіти, тобто за ними закріплюються певні вулиці та будинки. Закріплення територій обслуговування можна переглянути на Освітній карті Києва.
  • Дату старту прийому заяв та документів до 1 класу місцева влада визначає не пізніше ніж за місяць до цієї  дати та повідомляє про це на сайтах органу управління освітою.
  • Заклад освіти також не пізніше ніж за місяць до початку прийому заяв оприлюднює графік їхнього прийому на своєму сайті та/або на інформаційних стендах.

Після початку прийому заяв бажано періодично повідомляти про кількість вільних місць, про кількість заяв, поданих на першочергове зарахування та вільні місця.

Для зручності, щоб не створювати черг під час подання заяв, заклади освіти можуть визначити конкретні дні й години прийому заяв та запропонувати батькам записатися на певний час у книзі попереднього запису безпосередньо у школі або зробити її електронний варіант.

Документи, які необхідно підготувати батькам

Для того, щоб дитину зарахували до першого класу, один із батьків до 31 травня має особисто подати керівнику закладу, який обслуговує територію проживання дитини, заяву про зарахування. З собою потрібно мати такі документи:

  • паспорт або інший документ, який посвідчує особу заявника (одного з батьків, або осіб, які їх замінюють);
  • копію та оригінал свідоцтва про народження дитини або документ, що посвідчує її особу;
  • оригінал або копію медичної довідки за формою №086-1/о;
  • документ, який підтверджує місце проживання дитини або батьків. Цей документ подається, якщо дитина претендує на зарахування в заклад, що обслуговує її територію проживання. Якщо дитина претендує на вільні місця, у такому документі потреби немає.
  • якщо дитина має особливі освітні потреби та для її навчання потрібно створити інклюзивний клас – подається оригінал або копія висновку інклюзивно-ресурсного центру про комплексну психолого-педагогічну оцінку розвитку дитини

До 31 травня батьки можуть подати будь-яку кількість заяв до інших закладів освіти, не на території обслуговування, щоб претендувати на зарахування на вільні місця. Кількість таких закладів не обмежується.
Батьки мають повне право обрати для дитини будь-який інший заклад освіти – і якщо там є вільні місця, дитина може вчитися в іншому закладі освіти, не обов’язково – найближчому, – наголошує Сергій Горбачов.
Першочергове зарахування і хто на нього має право

Першочергове зарахування триває з 31 травня по 1 червня включно. До 31 травня батьки мають подати заяву й пакет усіх необхідних документів.

Підстави для першочергового зарахування до 1 класу:

  • дитина проживає на території обслуговування закладу освіти, і це підтверджується одним із необхідних документів;
  • рідні брати та сестри дітей, які вже навчаються у цьому закладі освіти;
  • діти співробітників цього закладу освіти;
  • діти, які є випускниками дошкільного підрозділу цього закладу освіти.

Хто і коли зараховується на вільні місця

Якщо після першої хвилі зарахувань у закладі освіти залишаються вільні місця, на них можуть претендувати ті, хто подав заяви та пакет документів на зарахування на вільні місця до 31 травня. Зарахування відбувається за результатами жеребкування – після 01 червня до 15 червня включно.

Тобто на вільні місця зараховуються діти, які не проживають на території обслуговування закладу, але мають бажання здобувати освіту за освітньою програмою, що використовується цим закладом освіти. Якщо кількість поданих заяв перевищує загальну кількість місць, зарахування дітей відбувається за результатами жеребкування.

Жеребкування – захід, що проводиться публічно, відкрито й прозоро, тобто будь-які корупційні ризики унеможливлюються. Процедура жеребкування не ділить дітей за рівнем знань, фінансового забезпечення батьків, суб’єктивних симпатій учителя, який проводить відбір. Під час жеребкування все вирішує випадок. Це означає, що вибірка учнів є випадковою, тобто гарантується недискримінаційність відбору. Також жеребкування забезпечує прозорість зарахування. Адже всі присутні на процедурі можуть на власні очі переконатися, що все відбувається справедливо.

Як відбувається жеребкування

Жеребкування має проводитися в період із 5 по 10 червня.

Процедуру схвалює педагогічна рада закладу освіти та затверджує директор школи. Жеребкування проводиться за допомогою барабана, та жеребків (кульки, картки, аркуші паперу тощо).

Всі жеребки містять номери від 1 до останнього номера у списку поданих заяв на вільні місця. Жеребки з номерами від одного до кількості вільних місць надають право на зарахування, а жеребки з номерами більшими, ніж кількість вільних місць, формують резервний список для можливого зарахування. Учасників жеребкування повідомляють, скільки дітей може зараховуватися на вільні місця і фіксують це у протоколі засідання конкурсної комісії.

Голова комісії оголошує по черзі в алфавітному порядку прізвища тих, хто включений до списку жеребкування на вільні місця. Якщо у залі присутні батьки дитини (чи особи, які її представляють), то один із них тягне жереб, та ставить підпис у протоколі засідання комісії, яким засвідчує участь у процедурі. Якщо батьків або представників дитини у залі немає, то жереб за них тягне уповноважений член комісії. Інформація про результат кожного учасника жеребкування відразу фіксується у протоколі засідання конкурсної комісії.

Якщо в жеребкуванні беруть участь рідні брати та сестри (близнюки, або діти з різницею у віці один рік, яких батьки вирішили віддати до школи одночасно), тоді батьки дитини тягнуть жереб стільки разів, скільки заяв подано – по одному жеребку для кожної дитини. Якщо одна із заяв із цієї родини отримує жереб, який дає право зарахування на вільне місце, а інша заява – ні, тоді інша дитина з цієї родини отримує право на першочергове зарахування – незалежно від того, який саме жереб випав цій як рідний брат чи сестра, й зараховуються всі брати/сестри, а кількість вільних місць відповідно зменшується.

Як оскаржити неправомірну відмову у зарахуванні

Якщо батькам неправомірно відмовили у зарахуванні до закладу освіти, у зокрема якщо батьки мають зауваження до прозорості проведення жеребкування, впродовж двох робочих днів вони можуть письмово оскаржити це рішення до органу, у сфері управління якого перебуває заклад освіти. І якщо відповідний орган встановить, що вимоги цього Порядку були порушені, він невідкладно має письмово повідомити заклад освіти про необхідність усунення цього порушення.

Джерело.


Повернутись вверх