facebook

ЗНО з математики чи Останній дзвоник: що планує перенести Міносвіти?

За традицією, свято Останнього дзвоника організовують в кінці травня, однак на цю ж дату призначено екзамен з математики.

 


Графік проведення цьогорічної основної сесії зовнішнього незалежного оцінювання став причиною активного обговорення серед освітян. Так, під питанням опинилося свято Останнього дзвоника. За традицією, його організовують в кінці останнього весняного місяця, тобто, у 2021 році святкування має відбутися 28 травня. Однак на цю ж дату призначено обов’язкове ЗНО з математики.

Нагадаємо, що графік проведення ЗНО-2021 затвердили ще 30 вересня 2020 року наказом № 1210 Міністерства освіти і науки.

Наприкінці лютого 2021 року Департамент освіти Києва помітив [цей збіг] і звернувся до Українського центру оцінювання якості освіти з пропозицією змінити дату цього тестування, щоб у п’ятницю провести свято Останнього дзвоника, а ЗНО з математики – на день раніше, у четвер, 27 травня, – зазначив на своїй сторінці у фейсбуці освітній омбудсмен Сергій #Горбачов.

Проте таке рішення, на його думку, є грубим порушенням прав здобувачів освіти. Адже тестування з англійської мови заплановано на 25 травня – у такий спосіб, відстань між складними тестами ЗНО скоротиться з двох днів до одного. Учні матимуть менше часу на підготовку до екзаменів. Натомість, вважає Сергій Горбачов, Останній дзвоник можна було б спокійно провести у суботу, 29 травня, без жодних змін у графіку.

Чтайте також:  Зарплата вчителів зміниться через нові податки: скільки доведеться платити з окладу

Вранці я поставив МОН до відома щодо неприпустимості таких дій. Про це знає і міністр, і профільний заступник міністра. Відповіді поки що не отримав. Так нехтувати правами випускників, вносити колотнечу у процес підготовки до ЗНО – просто неприпустимо, – наголосив освітній омбудсмен.

Він звернув увагу на те, що, хоч 1 вересня 2018 року також припало на суботу і чимало шкіл спокійно провели свято Першого дзвоника, жодних заперечень це не викликало.

Джерело.


Повернутись вверх