facebook

У Києві невдоволені графіком проведення ЗНО

У столичному департаменті освіти і науки невдоволені графіком проведення ЗНО, який, на думку його очільниці, заважатиме проведенню цьогорічного свята Останнього дзвоника.

 

Про це у своєму Facebook написала директорка департаменту освіти і науки КМДА Олена Фіданян.

Окрім того, вона звинувачує Український центр оцінювання якості освіти у свідомому порушенні Санітарного регламенту через те, що на її думку, МОН призначає «доленосні іспити на дні тижня з низьким рівнем розумової діяльності».

За словами Фіданян, у Києві планували провести свято Останнього дзвоника 28 травня, але на цей день призначено проведення зовнішнього оцінювання з математики.

«Ми передбачали зробити це 28 травня. Та не так склалося, як гадалося. У цей день одне з наймасовіших ЗНО – математика. А це означає, що бажано, щоб 27 та 28 травня 280 тисяч дітей у школи не прийшли. Значить, обираємо або 26 травня, або 1 червня. 26 травня – середа. Куди мамі першокласника діти дитину у четвер? Пришкільних таборів немає – ковід. Щоб відвезти в інше місто, потрібно брати відпустку. У Києві у початковій школі 129 тисяч дітей. Отже отримуємо 129 тисяч невдоволених родин», – обурюється директорка департаменту освіти.

Водночас вона зазначає, що в понеділок, 1 червня, також не вийде провести урочистості, присвячені завершенню навчального року, оскільки на цю дату призначено проведення ЗНО з української мови та літератури.

Чтайте також:  Вступати до коледжу чи просиджувати штани в школі? Мережу сколихнула нова дискусія про 10-11 класи

«Залишається 2 червня. Правда, можна обрати й 11 червня. Саме цього дня спливає 175 навчальних днів, передбачених законодавчо. Чому ЗНО диктує, коли 299 тисяч учнів мають завершити навчальний рік, аргументів для себе не знайшла. Чому у порушення Санітарного регламенту (наказ МОЗ від 25.09.2020 № 2205) п’ять ЗНО цього року мають відбутися у п’ятницю та понеділок не розумію!», – пише Фіданян.

Зокрема, вона посилається на норми регламенту, яким вказано, що розумова діяльність учнів у різні дні навчального тижня є різною, не визначаючи при цьому, чи має зовнішнє оцінювання стосунок до навчального часу учнів.

«Отже УЦОЯО свідомо порушує Санітарний регламент та призначає доленосні іспити на дні тижня з низьким рівнем розумової діяльності?! Завершення цього навчального року нагадує відому ситуацію з казки, коли головний герой стоїть перед вибором, який шлях обрати: праворуч підеш – посеред тижня – виганяй 280 тисяч учнів зі шкіл; прямо підеш – там дітям для ЗНО обрали найнезручніші дні; ліворуч підеш – ще не винесено до сесійної зали законопроект про завершення 2020-2021 н.р., а отже можливі суттєві зміни у його фіналі. І куди б ти не пішов, усюди купа невдоволених, ображених, обурених. То як же завершити цей непростий навчальний рік?», – запитується директорка Департаменту освіти і науки Києва.

Чтайте також:  Гойдатися на стільцях – нормально. Вчителька пояснила, чому не треба сварити дітей за фізичну активність на уроках

Як відомо, графік проведення ЗНО був затверджений Міністерством освіти і науки 30 вересня минулого року.

Джерело.


Повернутись вверх