facebook

Прийом «Плакат думок»: навчіть учнів дискутувати мовчки

Цікавий прийом для урізноманітнення навчальних форматів уроку.

 


Як залучити до роботи усіх учнів класу? Як створити умови, аби кожен мав змогу висловити власну думку, а не лише найбільш говірливі зі школярів? Як навчити затятих активістів прислухатись до ідей інших? Пропонуємо цікавий навчальний прийом, за допомогою якого навіть сором’язливі учні почуватимуть себе більш впевнено і комфортно, висловлюючи думки і ставлячи запитання з теми уроку.

«Плакат думок» – навчальний прийом, який дозволяє залучити увесь клас до командної роботи і жвавої дискусії, не зчиняючи гомону в класі. Цей прийом передбачає проведення вельми своєрідної дискусії між учнями – вона відбувається у повній тиші, а всі цікаві думки і питання школярі записують на великому спільному або командному плакаті.

Як працювати з прийомом «Плакат думок» у командах
1. Оберіть певний матеріал у межах теми вивчення для «обговорення» школярами у мовчазній дискусії
Для обговорення можна обрати тематичне зображення, фрагмент тексту, історичну дату, певну формулу чи позначення хімічних елементів. Насправді це може бути будь-що! Завдання ж учнів проаналізувати обраний вчителем матеріал (структурувати, дібрати асоціації, розв’язати, навести приклади аналогій, поставити запитання з роздумами та інше).

2. Об`єднайте учнів у команди
Залежно від кількості дітей у класі об’єднайте їх у декілька команд, оптимально по 2-5 учасників. Кожній групі для роботи знадобляться аркуш ватману, по центру якого міститься предмет обговорення (зображення, формула, уривок тексту тощо), і кольорові фломастери для записів.

Чтайте також:  Коли закінчується навчальний рік у школах 2024 року: Міносвіти назвало дату початку літніх канікул

3. Узгодьте правила оформлення плакату
Попередньо зазначте, що для зручності подальшого аналізу роботи, для записів доцільно використовувати кольорову умовність позначень. Наприклад, запропонуйте окреслювати структуру чи робити тематичні помітки-роздуми за допомогою зеленого кольору, ставити запитання учасникам групи – червоним, надавати відповіді на них – чорним тощо. Зазначте, що записи можна робити на будь-якій частині аркуша або для кожного блоку виділити певну область ватману.

4. Розкажіть учням про формат роботи, роздайте завдання і виділіть час на виконання першого етапу
Поясніть, що сенс вправи – командна робота у цілковитій тиші, а вся комунікація між учасниками групи відбувається виключно у письмовому форматі.

Надайте чіткі інструкції та переконайтесь, що перед початком роботи в учнів немає організаційних питань. Наприклад, ознайомившись із завданням вчителя, учні у повній тиші впродовж 15 хвилин роблять на своєму аркуші певні записи:

залишають коментарі,
ставлять запитання один до одного та пишуть відповіді на них,
позначають певні помітки-асоціації,
розробляють структуру, узгодивши у письмовій формі, хто виконує яку частину роботи та інше.
Зазначте, що після виконання цієї частини завдання команди будуть мати змогу ознайомитись з роботами інших груп, а наприкінці уроку буде можливість для обговорення роботи класом.

Чтайте також:  На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого

5. Робота з аркушами інших груп
Після виконання першого етапу завдання учні послідовно ознайомлюються з плакатами інших груп та залишають на них свої помітки, доповнюючи роботу попередньої групи. Знову ж таки робота проходить у тиші. Колір коментарів може або відрізнятися або відповідати попередньо узгодженій системі.

6. Повернення до своїх аркушів
Доповнивши плакати інших груп, кожна команда повертається до свого аркуша і детально ознайомлюється з помітками однокласників. На цьому етапі впродовж 2-3 хвилин учасники команди мають змогу обговорити, чи змінилося їхнє уявлення про зміст роботи після внесення поміток іншими командами.

7. Рефлексія роботи
Запропонуйте учням разом обговорити результати роботи. Розгляньте аркуші кожної команди, обговоріть їхній зміст. Запитайте у школярів, чи цікаво було працювати у такому форматі, чи важко координувати у команді мовчки, чи доречними були помітки учасників інших груп.

Більш детальний аналіз робіт кожної групи, якщо клас великий, можна зробити на наступному уроці, виділивши спеціально час для відповідної дискусії.

Як працювати учням класу разом на одному аркуші
Прийом «Плакат думок» цілком можна запровадити і для спільної роботи всіх учнів класу. Помітки ж можна робити або на спільному ватмані за допомогою кольорових фломастерів, або на дошці, використовуючи різнобарвну крейду чи маркери (якщо класна дошка призначена для цього).

Чтайте також:  У межах реформи старшої школи скоротять кількість навчальних предметів

Оберіть для мовчазного аналізу, наприклад, певне проблемне питання, зображення героя тощо. Зачитайте текст або покажіть зображення класу і надайте пару хвилин на роздуми. Попросіть усіх учнів зробити свої помітки чи записати коментарі на спільному аркуші, передавши його по класу. Замість ватману для записів також можна використати безпосередньо класну дошку.

Обов’язкова умова – під час виконання вправи має бути цілковита тиша. Обговорення змісту загальної роботи починається лише після того, як ватман повертається до вчителя або, відповідно, всі учні зробили записи на класній дошці.

Джерело.


Повернутись вверх