facebook

Як обрати приватний дитячий садочок для дитини: поради

Як обрати приватний дитячий садочок для дитини: поради омбудсмена
Дитячий садочок – це місце, де дитина чи не вперше залишається без батьків та рідних людей. І там малеча не лише розвивається, здобуває знання та навички соціалізації, а й має почуватися в безпеці та комфорті. Як батькам вибрати приватний садочок для дитини – читайте поради у матеріалі.

Джерело:

пресслужба освітнього омбудсмена

Вибір садочку залежить від багатьох факторів. Тому освітній омбудсмен Сергій Горбачов розповів, на що батькам варто звертати особливу увагу, якщо вони вирішили записати дитину в приватний заклад дошкільної освіти.

Як вибрати приватний дитячий садочок для дитини
Під час вибору приватного садочку варто зважати на такі фактори:

Наявність ліцензії
Садочок обов’язково повинен мати ліцензію на провадження освітньої діяльності у сфері дошкільної освіти. Зокрема, у ліцензії має зазначатися адреса, за якою перебувають діти.
Якщо це філія, а в ліцензії вказана інша адреса, то цей документ не стосується цього приміщення та території, і це означає, що ви перебуваєте в підпільному закладі освіти,– наголошує Горбачов.
Омбудсмен розповів, що зараз в Україні є досить поширена практика, коли приватні дошкільні заклади працюють без ліцензії. Тоді відповідальність за життя та здоров’я дитини під час перебування у такому закладі несуть батьки.
Зокрема, вже були неодноразові травмування та нещасні випадки дітей у таких закладах, а довести вину закладу чи працівника практично неможливо.
Також наявність ліцензії передбачає наявність відповідних умов, документів про освіту вихователів, своєчасного проходження ними медичного огляду.

Чтайте також:  Потрібен механізм для зарахування стажу вчителям, які наразі працюють за кордоном, - Ірина Верещук

Освітня програма
Приватний дитсадок обов’язково має виконувати вимоги державного стандарту, що містить норми і положення, які визначають вимоги до рівня розвиненості та вихованості дитини в садочку.
Тому, обираючи заклад освіти, поцікавтеся та ознайомтеся на сайті закладу або в керівника, які освітні програми є в цьому закладі та що вони передбачають. Адже освітня програма схвалюється саме педрадою закладу дошкільної освіти,– додає експерт.
Так, освітня програма повинна містити: обсяг навантаження та очікувані результати навчання, перелік, зміст, тривалість предметів, які вивчатиме дитина тощо.

Із новою редакцією Базового компонента дошкільної освіти можна ознайомитися тут.
Наповненість груп
Запитайте в керівника садочка, скільки дітей вже навчається у групі, що відповідає віку вашої дитини.
Адже, згідно з законом, наповнюваність груп у закладах дошкільної освіти не має перевищувати:

  • 10 осіб — для дітей віком до одного року;
  • 15 осіб — для дітей віком від одного до трьох років;
  • 20 осіб — для дітей віком від трьох до шести (семи) років;
  • 15 осіб — у різновікових групах;
  • 10 осіб — з короткотривалим і цілодобовим перебуванням дітей у закладі;
  • 15 осіб — в оздоровчий період;
  • в інклюзивних групах — не більше трьох дітей з особливими освітніми потребами.
Чтайте також:  З якими викликами зіштовхнулася спеціальна освіта в Україні: що кажуть вчителі та які плани змін є в МОН

Зазначимо, що це максимальна кількість. Але директор садочку може встановлювати меншу наповнюваність у групах.
Кадрове забезпечення
Важливо звернути увагу на кваліфікацію та поведінку вихователів. Адже це людина, яка безпосередньо працюватиме з вашою дитиною.

Освітній омбудсмен наголосив, що вихователь має:

  • ставитися до дитини з повагою,
  • враховувати особливості її розвитку,
  • зміцнювати фізичне, психічне та соціальне здоров’я дитини,
  • надавати знання та робити перебування дитини в закладі освіти безпечним.

Так, вихователем має бути людина з високими моральними якостями, яка має вищу педагогічну освіту за відповідною спеціальністю, а також має задовільний фізичний і психічний стан.
Тому можна запитати керівника закладу, яку освіту має педагог, що працюватиме з дитиною, та як давно він працює в закладі освіти.

Якість навчання
Якщо батьки обирають приватний садочок, то харчування в такому закладі організовують безпосередньо власники та керівник закладу. А контролюють якість харчування відповідні органи управління освіти чи охорони здоров’я.

Джерело.


Повернутись вверх