facebook

Огляд дидактичної гри «Що везе трактор?»

Цікава освітня забавка для дошкільників та учнів інклюзивних класів

Інформує Всеосвіта.

Шукаєте яскраві ідеї, як урізноманітнити навчання вихованців? Дизайнери «Всеосвіти» створили цікаву безкоштовну розробку, яку кожен педагог може використовувати у повсякденній роботі.

Що це?
Гра «Що везе трактор?» – дидактичний матеріал, призначений для роботи із дошкільнятами та дітьми з особливими освітніми потребами.

У процесі гри діти у невимушеному ігровому форматі розвивають дрібну моторику та опановують знання щодо найпростіших класифікацій різних предметів живої та неживої природи.

Як підготувати шаблон для гри
Для того, щоб почати використовувати матеріал, натисніть на посилання та завантажте його на комп’ютер. Роздрукуйте добірку готових безкоштовних шаблонів на кольоровому принтері, розріжте на квадрати, за бажанням заламінуйте усі складові елементи. Для роботи радимо використовувати магнітний папір.

Гру можна застосувати як демонстрацію(достатньо одного набору шаблонів на групу) або для індивідуальної роботи дітей(потрібно підготувати комплекти матеріалів відповідно до кількості вихованців).

Ідеї для напрацювання освітніх навичок із грою «Що везе трактор?»
Пропонуємо приклади розвиваючих вправ на напрацювання наступних навичок.

Вимова звуків. Ця гра – відмінний спосіб закріпити постановку звуку -р-. Запропонуйте дітям такі види завдань. Наприклад, озвучити, як дирчить мотор трактора (за гучністю та тривалістю). Знайти та визначити, в яких ще словах з малюнків є цей звук (наприклад, помідор, перець тощо) та помістити ці предмети та причіп тракторця.

Форми та величина. Покажіть дітям малюнки причепа та запропонуйте показати предмети у формі кола чи прямокутника. Варіант завдання – знайти та показати однакові предмети різного розміру (кола у колесах на причепі та тракторі).

Лічба. Покажіть дітям малюнок та запропонуйте порахувати кількість зображених предметів або назвати овочі та фрукти у порядку збільшення їх кількості (наприклад, 2 капустини, 3 ананаси тощо). Ще приклад завдання – назвати та прикріпити на причіп трактора овочі чи фрукти з однаковою кількістю предметів.

Кольори. Запропонуйте вихованцям назвати та покласти на причіп трактора предмети, що мають однаковий чи запропонований колір (наприклад, червоний – помідори, перець, полуниця, яблука).

Овочі та фрукти. З’ясуйте з дітьми, що із зображеного можна віднести до овочів, а що до фруктів. Запропонуйте перевезти тракторцем по черзі фрукти, а потім овочі.

Свійські та дикі тварини. Поясніть вихованцям, що відрізняє диких від свійських тварин та дайте завдання перевезти їх по черзі у певній послідовності.

Відокремлення зайвого. Покажіть дітям декілька малюнків та разом з’ясуйте, що поєднує, а що відрізняє зображені на них предмети. Згрупуйте декілька малюнків за певною ознакою, додайте один з протилежною та запропонуйте дітям відокремити зайвий предмет та пояснити свій вибір (наприклад, птахи + гарбуз, тварини + птах та інше).

Насправді, варіантів, як використовувати цю розробку, – безліч! Сподіваємося, що ця гра надихне вас на творчі ідеї, від яких ваші вихованці будуть у захваті.

Джерело.


Повернутись вверх