facebook

Ухвалено зміни до закону про захист дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства

У закон було додано декілька нових статей, які передбачають покарання за домагання дитини та розповсюдження дитячої порнографії.

 


Онлайн-марафон для педагогічних працівників
Верховна Рада ухвалила Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації Конвенції Ради Європи про захист дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства (Ланцаротської Конвенції)». Відповідний закон було ухвалено 18 лютого, повідомляється на офіційному порталі Верховної Ради України.

У закон було додано декілька нових статей, які передбачають покарання за домагання дитини, розповсюдження дитячої порнографії та захист дитини, яка постраждала від сексуального насильства:

«Домагання дитини для сексуальних цілей» (ст. 156-1).

«Свідоме одержання доступу, придбання, володіння, виготовлення або розповсюдження дитячої порнографії» (ст. 301-1).

«Свідоме одержання доступу до дитячої порнографії, володіння нею, її придбання, ввезення, виготовлення, збут або розповсюдження» (ст. 301-2).

Відповідно до закону, запроваджується особливий механізм запобігання (профілактики) насильства над дітьми для працівників, які з ними контактують, та конкретизовано заходи щодо захисту дітей, які постраждали від сексуального насильства або стали його свідками. Також законом встановлено кримінальну відповідальність за вчинення дій сексуального характеру з особою, яка не досягла шістнадцятирічного віку.

Згідно з правками, які внесли до закону, дії сексуального характеру з дитиною, яка не досягла 16 років, караються обмеженням або позбавленням волі на строк до 5 років.

Чтайте також:  Діти не розуміють 40% почутого на уроках: опубліковано невтішну статистику щодо української мови в школах

Якщо сексуально насильство над дитиною вчинене за винагороду або обіцянку винагороди потерпілій особі чи третій особі – карається позбавленням волі на строк від 5 до 8 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

Джерело.


Повернутись вверх