facebook

Дошкільна освіта має бути територіально доступною для кожної дитини, – Сергій Шкарлет

Міністр освіти розповів про умови щодо переліку дітей, які повинні мати право на першочергове зарахування.

Інформує Всеосвіта.

Одними з головних завдань Міністерства освіти і науки є гарантоване право кожної дитини віком до 7 років на місце у закладі дошкільної освіти. З огляду на це, профільний комітет Верховної Ради підтримав законопроєкт про внесення змін до Закону України «Про дошкільну освіту» щодо забезпечення територіальної доступності дошкільної освіти (реєстраційний № 4604 від 16 січня 2021 року).

Про це розповів Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет у своєму Телеграм-каналі.

Водночас, за словами Міністра, вкрай важливо, щоб пропонований законопроєкт під час подальшого доопрацювання враховував інтереси пільгових категорій дітей та їхнє право на першочергове зарахування до державних дитячих садочків. Зокрема, йдеться і про дітей з-поміж внутрішньо переміщених осіб і тих, які мають статус постраждалих унаслідок воєнних дій.

Сергій Шкарлет зазначив, що команда МОН напрацювала свої пропозиції до законопроєкту № 4604. Зокрема, визначено умови щодо переліку дітей, які повинні мати право на першочергове зарахування:

  • проживають на території обслуговування комунального закладу освіти;
  • є рідними (усиновленими) братами та/або сестрами дітей, які вже здобувають дошкільну освіту в такому закладі освіти;
  • є дітьми працівників такого закладу дошкільної освіти;
  • належать до категорії дітей з особливими освітніми потребами;
  • належать до категорії дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, які влаштовані під опіку;
  • перебувають у складних життєвих обставинах та на обліку в службах у справах дітей;
  • діти з-поміж внутрішньо переміщених осіб чи діти, які мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів.
Чтайте також:  Жодних «Заїньок» і «Черьомушок»: омбудсмен закликає перейменувати дитячі садочки

Міністр освіти і науки України підкреслив, що МОН наполягає на законодавчому закріпленні норми про обов’язок органу (у сфері управління якого перебуває дитячий садок, в якому де не залишилося вільних місць) запропонувати на вибір батьків та дітей (які мають першочергове право зарахування) перелік закладів, що забезпечують здобуття дошкільної освіти. І такий садочок має бути територіально доступним для родини.
Загалом, і я вже про це говорив, МОН сьогодні спільно з освітянами, НАПНУ та депутатами профільного комітету Парламенту напрацьовує проєкти законодавчих актів щодо комплексних і системних змін до ЗУ «Про дошкільну освіту», – додав Сергій Шкарлет.
Він також висловив вдячність колегам за професійність, конструктивність та єдність із командою Міністерства в прагненнях забезпечити доступну та якісну дошкільну освіту в Україні.

Джерело.


Повернутись вверх