facebook

Що має зробити міністр освіти на посаді: 15 важливих кроків

Андрій Черних, експерт з питань освіти та юрист запропонував список найближчих кроків для нового міністра.


Нещодавно Уряд призначив нового т.в.о. Міністра освіти і науки України Сергія Шкарлета. Цю посаду він отримав з рук ексміністерки МОН Любомири Мандзій.

Водночас на своїй сторінці фейсбук Андрій Черних, громадський діяч, освітній експерт та юрист, опублікував власне бачення у вигляді 15 кроків, які очікує від нового керівника Міністерства освіти і науки України:

Створити Оперативний штаб щодо організації завершення навчального року, організації вступної кампанії та підготовки до нового навчального року за участі інших міністерств та відомств для забезпечення цілодобового моніторингу проблемних питань та їхнього оперативного вирішення.

Виходячи з епідеміологічної ситуації, ініціювати проведення тестування на коронавірус інструкторів ЗНО, а можливо й учасників ЗНО.

Питання забезпечення меблями, підручниками необхідно контролювати в щоденному режимі.

Розв’язати питання щодо повернення фінансування рішенням Уряду з важливих освітніх напрямків:

Національний фонд досліджень — додати 200 млн грн

Підтримка наукових досліджень у ЗВО — додати 350 млн грн

Субвенція місцевим бюджетам на створення центрів сучасної профтехосвіти додати 159 млн. грн.

Субвенція місцевим бюджетам на “Нову українську школу” — додати 360 млн грн

Субвенція місцевим бюджетам на покращення соціального статусу окремих категорій педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти — додати 1,5 млрд грн

Чтайте також:  За яких умов можна призупинити дію трудового договору?

Розробити Схему посадових окладів (ставок заробітної плати) педагогічних і науково-педагогічних працівників державних і комунальних закладів освіти з урахуванням норм Закону України «Про освіту» (посадовий оклад педагогічного працівника найнижчої кваліфікаційної категорії встановлюється в розмірі трьох мінімальних заробітних плат).

Створити спільну робочу групу МОН та Спілки ректорів закладів вищої освіти з метою розробки законопроєкту щодо зміни моделі управління закладом вищої освіти та пакету законопроєктів щодо фінансової автономії.

Розробити спільно з іншими міністерствами та експертами нову модель організації харчування у закладах освіти і, за потреби, підготувати необхідні зміни до законодавства.

Розробити та затвердити оновлену процедуру експертизи та закупівлі підручників.

Розробити пропозиції щодо збереження мережі санаторних шкіл і, за потреби, підготувати необхідні зміни до законодавства.

Розробити проєкт державної програми «Студентський гуртожиток на 2020-2030 роки».

Створити спільну робочу групу з представників МОН та закладів фахової передвищої освіти з метою підготовки проєкту Стратегії розвитку фахової передвищої освіти.

Провести аналіз виконання норми Закону України «Про повну загальну середню освіту» щодо припинення безстрокових трудових договорів з педагогічними працівниками закладів освіти, яким виплачується пенсія за віком, з одночасним укладенням з ними трудових договорів строком на один рік і, за потреби, підготувати необхідні зміни до законодавства.

Чтайте також:  Чому остання парта поводиться погано?

Провести зустріч з ректорами закладів вищої освіти на предмет обговорення практичної реалізації формульного фінансування ЗВО та запровадження індикативної вартості і за результатами обговорення внести необхідні зміни до прийнятих рішень.

Провести аналіз висновків аудитів Рахункової палати України та аудиторських звітів Державної аудиторської служби України і за результатами підготувати проєкти відповідних рішень щодо усунення порушень.

Провести спільну нараду представників МОН, МЗС, МОЗБ МВС щодо питання організації роботи з іноземними студентами (продовження терміну вступу для іноземців до 15 грудня і 15 квітня відповідно, можливість дистанційного навчання для іноземців, можливість вступу онлайн (складання вступних іспитів онлайн) та пересилання в Україну оригіналів документів для слухачів і студентів першого курсу заочної та дистанційної форм навчання, розв’язання візових проблем (погодження тощо), забезпечення тестування на covid-19 для іноземних студентів у пунктах пропуску (аеропорти) та, за необхідності, забезпечення їх місцями для самоізоляції)

Сформувати оновлений склад Колегії Міністерства освіти і науки України.

Сформувати оновлений склад Атестаційної колегії МОН.

Нагадаємо, т.в.о міністра освіти Сергій Шкарлет презентував план роботи міністерства на II півріччя 2020 року. Зокрема, готується затвердження Державного стандарту базової середньої освіти, положення про центри професійного розвитку педагогічних працівників і педагогічну інтернатуру, нового Порядку організації інклюзивного навчання у закладах загальної середньої освіти тощо.

Чтайте також:  70% дітей-переселенців навчаються онлайн: психологиня попередила батьків про наслідки. Чому важлива соціалізація

Джерело.


Повернутись вверх