facebook

Діти з особливостями розвитку повинні отримувати якісні освітні послуги за місцем проживання

Діти з особливостями розвитку повинні отримувати якісні освітні послуги за місцем проживання

11 лютого 2021 року під час засідання Міжвідомчої комісії з питань охорони дитинства за участі Міністра освіти і науки України Сергія Шкарлета, Міністра соціальної політики Марини Лазебної, Міністра охорони здоров’я Максима Степанова та інших представників органів державної влади, дотичних до сфери захисту прав дітей, обговорювались основні проблеми та виклики в процесі реалізації Національної стратегії реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017–2026 роки й реформи децентралізації щодо функціонування закладів інституційного догляду і виховання.

Міністр освіти і науки Сергій Шкарлет окреслив головні пріоритети МОН у сфері інклюзивної освіти:

  • затвердження Національної стратегії розвитку інклюзивної освіти на 2021–2031 роки;
  • оновлення змісту освіту для дітей з особливими освітніми потребами, забезпечення новими підручниками посібниками;
  • створення ефективної моделі надання освітніх послуг у закладах охорони здоров’я;
  • розроблення методичних рекомендацій щодо застосування рівнів підтримки в освітньому процесі осіб з особливими освітніми потребами в інклюзивних класах (групах) та їх застосування.

Очільник МОН зауважив, що реалізація Стратегії повинна здійснюватися після забезпечення місцевими органами влади додаткової підтримки дітей з особливостями розвитку, а саме створення доступної інфраструктури та долучення педагогічних працівників (тифлопедагогів, сурдопедагогів, корекційних педагогів для навчання дітей з порушеннями інтелектуального розвитку) та медичних і соціальних фахівців для надання відповідних послуг за місцем проживання.

Чтайте також:  Як прізвище впливає на оцінки в школі: несподівані результати дослідження

«МОН не вбачає за доцільне закриття спеціальних закладів освіти, в яких надаються високоспеціалізовані освітні послуги для дітей зі складними фізичними та інтелектуальними порушеннями. Їх діяльність  ґрунтується на світовому досвіді. Такі заклади освіти з високим кадровим і технічним потенціалом мають стати майданчиком для розвитку інклюзивної освіти», – наголосив Сергій Шкарлет.

Очільник МОН запропонував виключити спеціалізовані заклади освіти та ліцеї з переліку закладів освіти, які мають змінити особливості своєї діяльності до 2026 року, що обумовлено специфікою освітнього процесу при влаштуванні дітей до пансіонів цих закладів.

Сергій Шкарлет зауважив, що збільшення майже в 5 разів кількості дітей в інклюзивних класах за останні 5 років не вплинуло на контингент учнів спеціальних шкіл та навчально-реабілітаційних центрів.

Учасники засідання також обговорювали питання щодо важливості надання якісних освітніх послуг дітям з ООП за місцем їх проживання. Для цього місцеві органи управління освітою повинні:

  • забезпечити розвиток мережі доступних закладів освіти для дітей з особливостями розвитку;
  • сприяти осучасненню навчально-методичної та корекційно-розвиткової бази закладів освіти;
  • сприяти підвищення кваліфікації педагогічних працівників для роботи в умовах інклюзії.

Джерело.


Повернутись вверх