facebook

5 помилок учителів під час дистанційної освіти та як їх уникнути

Як адаптуватися до умов дистанційки і не збожеволіти?

До сценарію, який відбувається в українській освіті останній рік, не був готовий ніхто. Упродовж останніх 9 місяців українські вчителі мали осягнути таку кількість знань та здобути такий масив навичок, які не опановували загалом упродовж кількох років.

Чи впоралися педагоги? І так, і ні. Попереду локдаун і черговий період дистанційки. Які висновки можна зробити за попередній період та як уникнути минулих помилок, щоб кожен педагог зміг не лише не ускладнювати додатково і без того непростий режим роботи, а й по можливості трошки полегшити його для себе?

Не хапайтеся за безліч вебінарів та онлайн-курсів, які пропонують дедалі більше освітніх платформ
Для дистанційної роботи не підходить більшість методів, які ми звикли використовувати у класі. Необхідно опанувати багато онлайн-інструментів та нових методів роботи з учнями. Однак намагайтеся не хапатися за усе і одразу. Складіть свій особистий список пріоритетів, план навчання та цілеспрямовано дотримуйтеся його. Усвідомте, що ваші ресурси не безмежні, тож прибережіть свої кошти та час, щоб приділити їх головним речам. Не витрачайте бездумно свої ресурси на онлайн-курси чи вебінари, інформація з яких може взагалі вам не знадобитися. Оберіть те, що потрібно для роботи саме вам!

Скориставшись досвідом колег, що діляться ним під час вебінарів, можна опанувати потрібну навичку в кілька разів швидше, ніж розбиратися із новою інформацією самотужки за умови, що це вам дійсно потрібно! Обрати необхідні теми серед переліку вебінарів від «Всеосвіти» ви можете, перейшовши за посиланням.

Чтайте також:  Не всі вчителі витримають реформу освіти — що треба буде вивчити освітянам

Оберіть найбільш зручний для вас та однаковий для всіх спосіб комунікації із учнями та їхніми батьками
Відповідати кожному індивідуально у тій системі, в якій зручно учню, та привчати до цього батьків – безумство та марнотратство свого часу.

Оберіть свій канал, де можна вести переписку одразу з усіма учнями класу чи паралелі, де ви працюєте. Радимо для навчальних цілей не використовувати месенджери типу Viber. Однак такий чат можна створити для комунікації з батьками. При цьому обов’язково заведіть правило, які теми можуть обговорюватися у ньому та час, у який можна писати у цей чат.

Для впорядкування освітнього процесу використовуйте платформу Google Classroom або журнали з видачею уроків. В її межах можна завантажувати та перевіряти домашні завдання, вести обговорення з додаванням коментарів, створювати форми для опитувань чи тестів, додавати навчальні фото та відео.

Обов’язково попередньо узгодьте з учнями та батьками:

через які канали зв’язку учні та їхні батьки можуть відстежувати усе, що стосується освітнього процесу (матеріал уроку, домашнє завдання, коментарі вчителя щодо виконаних завдань та інше);

як і куди можна написати вчителю, якщо виникли запитання;

в який часовий проміжок ви будете відповідати на запитання (наприклад, не пізніше 6 години вечора та інше);

куди і як писати з питань техпідтримки.

Пам’ятайте, що ваш робочий час обмежений і ви не маєте бути на зв’язку з учнями та їхніми батьками 24/7

Чтайте також:  "Це пережиток СРСР": у мережі виникла дискусія через пропозицію скасувати урок "Основи здоровʼя"

Встановіть чіткі правила. Поважайте себе! Не поспішайте відповідати на повідомлення, які надходять серед ночі чи рано вранці. Блокуйте тих, хто надзвонює вам з безглуздими запитаннями у неробочий час.

Узгодьте час, в який ви даєте консультацію та час, коли ви не відповідаєте на жодні повідомлення.

Наголосіть учням та їхнім батькам, що під час дистанційної роботи обов’язково дотримуватись узгоджених правил і вимог. Поясніть батькам, що це допоможе школярам опанувати навичку розподіляти час на навчання та відпочинок, використовувати його з найбільшою ефективністю та поважати особисті межі інших. У такий спосіб можна також напрацювати навичку поваги особистих меж і у їхніх батьків!

У свій робочий час намагайтесь працювати максимально ефективно, приділяючи увагу учням, а у позаурочний привчайте до того, що у вас також є свої життя, крім роботи. Це дозволить навчити школярів поважати ваш час та привчіть до самостійності у тому, що стосується пошуку відповідей на ряд запитань.

Чим суворіше ви будете дотримуватись узгоджених правил, тим зручніше для вас буде організована комунікація з класом, без зайвих витрат часу та енергії.

Намагайтеся абстрагуватися від негативу, спричиненого карантином, дистанційною освітою та пандемією
Не витрачайте власну енергію на те, що вам не під силу змінити. Не накопичуйте негатив, це не веде до конструктивних зрушень, а лише призводить до вашого поганого самопочуття.

Нові труднощі, важкі умови? Так, для вчителів зараз складні часи. На жаль, особисто вам не під силу це змінити. І поки ніхто не може на це вплинути. Однак особисто ви можете змінити своє ставлення до ситуації. Спробуйте знайти в умовах, які склалися, у першу чергу нові можливості для особистого професійного розвитку, час для опанування сучасних онлайн-технологій та нових методик. Адже вчитися новому ніколи не пізно!

Чтайте також:  У ліцеях буде навчатись до 700 учнів, а для дітей із сіл організують кампуси: як реформують старшу школу в Україні

Більшість педагогів скаржаться на те, що учні багато часу проводять, граючись гаджетами. Під час дистанційної освіти можна використати сучасні технології для проведення захопливих інтерактивних уроків, залучати онлайн-симуляції та віртуальну реальність для навчання. Також це можливість перевести значну кількість паперової роботи у віртуальне середовище, що дозволить економити час у майбутньому.

Пам’ятайте про зону вашої відповідальності і не витрачайте свою енергію на те, що змінити вам не під силу
Завдання вчителя – зацікавити учнів навчанням; пояснити, як ці знання знадобляться у житті; ставити запитання, щоб школярі замислювались і шукали на них відповідь; скеровувати діяльність дітей для досягнення певної мети. Але варто пам’ятати, що навчання – двосторонній процес. Вчиться завжди учень, без його зусиль неможливо досягти високого результату.

Ви відповідаєте лише за ту частину освітнього процесу, яка від вас залежить та адаптуєте її до умов, що склалися. Поясніть школярам, що за певні зони освітнього процесу відповідають виключно учні, їхні батьки чи держава. Ви не в змозі вплинути на те, що лежить поза межами вашої компетенції та обов’язків. Тож не варто витрачати на це власну енергію та сили. Бережіть себе і своє здоров’я!

Джерело.


Повернутись вверх