facebook

Якість освітнього процесу у садочках оцінюватиметься за новою методикою

Результати дослідження стануть підставою для формування освітньої політики, спрямованої на підвищення якості дошкільної освіти.

Інформує Всеосвіта.

Міністерство освіти і науки України нагадало, що у 2021 році уперше здійснюватиметься оцінка якості освітнього процесу в закладах дошкільної освіти за допомогою методики ECERS-3.

ЕCERS-3 (Early Childhood Environment Rating Rating Scale) – це інструмент для оцінки якості дошкільної освіти. Він дає змогу оцінити якість освіти відповідно до європейських стандартів.

Методику ECERS-3 застосовують у 20 країнах світу, зокрема Німеччині, Великій Британії, Швеції, Данії та інших країнах Європи. В Україні цей процес забезпечує Український інститут розвитку освіти спільно з командою підтримки реформ МОН, Всеукраїнським фондом «Крок за кроком» та за підтримки ЮНІСЕФ.

Восени 2020 року усі заклади дошкільної освіти України отримали друковане видання «Шкали оцінювання якості освітнього процесу в закладах дошкільної освіти (ECERS-3)». Орієнтуючись на представлені індикатори якісного дошкільного освітнього середовища, педагогічні працівники та директори закладів дошкільної освіти можуть підвищити якість освітнього процесу.

Наразі завершується пілотний етап і перші експерти вже готові завітати до закладів дошкільної освіти.

Міністерство наголошує, що результати дослідження стануть підставою для формування освітньої політики, спрямованої на підвищення якості дошкільної освіти, зокрема:

  • оновлення змісту дошкільної освіти;
  • оновлення методичних рекомендацій щодо організації освітнього процесу;
  • підвищення кваліфікації педагогічних працівників;
  • приєднання до світової професійної спільноти у сфері дошкільної освіти.

Джерело.


Повернутись вверх