facebook

Практика проведення затишних і змістовних свят у ЗДО

Практика проведення затишних і змістовних свят у ЗДО

Інформує Всеосвіта.

Пошук нових креативних і яскравих сценаріїв проведення дитячих свят завжди був актуальним для вихователів. Засновниця і власниця двох дитячих садочків і альтернативної школи Вікторія Островська точно знає про те, як саме можна самостійно складати яскраві, корисні та цікаві сценарії свят і організовувати їх проведення.

Для чого потрібні свята в дитячому садочку?

Спікерка вважає, що для того, аби провести свято, в першу чергу треба визначити мету цього свята. Тож, для чого ми це робимо?

  • Створення святкової, наповнену дитячими емоціями та позитивними враженнями атмосферу.
  • Застосування ігрової діяльності як основи для проведення свята.
  • Залучення кожної дитини до процесу підготовки та проведення свята не як спостерігача, а як активного учасника.
  • Закріплення яскравими позитивними враженнями вже набуті дітьми знання та вміння.
  • Зосередження на внутрішній суті свята, а не лише на зовнішніх його атрибутах — прикрашеній залі, святковому вбранні або сценарію.

Скільки свят має бути у садку?

Важливим є річне планування кількості та дат проведення свят. У першу чергу варто продивитись, які тематики у вас є по календарному плануванню і відповідно до цього варто створювати ваші свята.

Вікторія Островська рекомендує проводити свята не частіше, ніж раз на 2-3 місяці, щоб уникнути перевантаження дітей. Також для дітей потрібен час, щоб ви могли тематично їх ознайомити з тим святом, яке ви будете планувати.

Чтайте також:  У скільки років найкраще віддавати дитину у дитсадок: Марія Сичинська дала єдину пораду батькам

Приклади свят, які ви можете влаштовувати:

Свято осінніх дарів (Свято ліхтариків, Свято свічки).
Головна ідея свята — сприйняття дітьми осені як дивовижної пори, щедрої на врожай, а також часу, коли відбуваються значні зміни у природі.

Свято Різдвяної зірки.
Свято проводиться наприкінці різдвяних святок. Головним завданням свята є збереження української традиції Різдва, ознайомлення дітей з історією народження свята Різдва, з колядками та щедрівками, Вертепом.

Свято випуску — підперізування хлопчиків та закосичення дівчаток.
Свято проводиться наприкінці навчального року (в травні) і також пов’язано зі стародавньою українською традицією підперізування хлопчиків та закосичення дівчаток як своєрідної ініціації та переходу до більш дорослого життя — від дошкільника до учня школи.

Свято Літніх барв.
Свято, яке завжди проводимо просто неба разом з батьками. Воно символізує літнє тепло і веселі забави та закінчується яскравою розвагою — обсипанням фарбами холлі.

Свята, як проводяться без батьків:

День Святого Миколая.
Головна ідея свята — навчити дітей не лише чекати подарунків і дива, а і самим навчитись створювати диво — добрими справами, подарунками, підготовкою до свята.

Масниця.
Майстер-класи з батьками або лише для батьків:

  • Розпис великодніх писанок.
  • Ярмарки — виставки дитячих робіт.
  • Різні майстер-класи для батьків (наприклад, де вони власноруч виготовляють подарунки для своїх дітей).
Чтайте також:  У скільки років найкраще віддавати дитину у дитсадок: Марія Сичинська дала єдину пораду батькам

Сценарій та планування свята

Обов’язкова підготовка до свята полягає в роз’ясненні дітям суті свята, традицій через читання казок і оповідань на відповідну тематику, розігрування лялькових міні-вистав та сюжетно-рольових ігор творчих поробок та досліджень.

Дуже важливо детально прописати сценарій свята. Зараз дуже багато чого викладено в Інтернеті та звідти можна брати ідеї, але спікерка вважає, що сценарій варто створювати самому вихователю або методисту.

Кожне свято має складатись з переліку більш активних і менш активних діяльностей: рухливі ігри, творчі завдання, щоб діти не перевтомлювались. Також треба дуже детально розподілити функції, хто що має з вихователів та помічників робити, адже чим більше дітей, тим важливіше не витрачати час на якісь організаційні моменти.

Окрім того, варто правильно підібрати музичну складову свята і не перенасичувати його тематичними піснями, танцями та хороводами.

Треба пам’ятати й про те, що ваше свято не має бути занадто довгим. Спікерка радить, щоб воно не тривало більше як годину.

Джерело.


Повернутись вверх