facebook

Низька зарплата та нестача кадрів: як працюють вихователі у садочках України

Однією з основних проблем в Україні є низькі зарплати освітянам, зокрема вихователям, адже їм у 2021 році не збільшили ставку. Проте саме від них залежить виховання успішного покоління, бо освіта починається із дитячого садочка.

 

Джерело: “Всеосвіта”

За словами експертів, у садочку діти вчаться жити та взаємодіяти у суспільстві. Тому вихователям має приділятися чи не найбільше уваги від держави. Але в Україні все не зовсім так.

Як працюють вихователі у садочках України
Низька зарплата
Згідно з таблицею посадових окладів, ставка вихователя звичайного садочку складає 30 годин на тиждень. У середньому це 120 годин на місяць. Педагог, який не має категорії, тарифікується за 10 – 11 розрядами. Так, вихователь без категорії отримує 29,4 гривні за годину.

І оскільки 11 розряд – це 4383 гривень, то після вирахування податку 19,5%, “на руки” вихователеві надходить понад 3,5 тисячі гривень. Тобто вихователь, який закінчив університет і прийшов працювати за професією отримуватиме 29,4 гривень за годину нелегкої й дуже відповідальної роботи.
Нестача кадрів у садочку
На сьогодні у садочках катастрофічний не вистачає вихователів. Тому тим педагогам, які є, постійно доводиться брати ще більше навантаження, бо немає кому працювати.

Чтайте також:  Літні канікули в українських школах розпочнуться пізніше

Тобто, щоб отримати хоча б 7 – 8 тисяч гривень зарплати, вихователям доводиться працювати понад 10 годин на добу.

Зазначимо, що вихователі працюють позмінно. Тобто, на кожну групу в дитячому садку їх має бути двоє: один працює до обіду, інший – після. А якщо в садочку на групі немає другого вихователя, то доводиться брати на себе повний робочий день, а це, як мінімум, 10,5 годин на день. Тому вихователь садочку змушений відкласти на другий план власне здоров’я і свою родину заради роботи.

Субвенції немає
Згідно з законом, освітня субвенція від держави охоплює заклади освіти, але не садочки. Адже дошкільні заклади освіти фінансуються лише з місцевого бюджету.

Тобто, місцева влада самостійно визначає розміри видатків у цьому напрямку. Якщо в бюджеті відсутні кошти на надбавки і доплати вихователям, то посадовці можуть такі виплати просто скасувати через відсутність коштів.

Окрім того, катастрофічно не вистачає фінансування на обладнання і матеріалів до занять з дітьми.

За словами експертів, це далеко не всі проблеми дошкілля в Україні, але рівень заробітної плати, кадрове забезпечення та державне фінансування – це ті речі, завдяки яким можна уникнути більшості інших негараздів.

Джерело.


Повернутись вверх