facebook

«Наша мета – створити модель автономного закладу вищої освіти», – Сергій Шкарлет

Міністерство освіти і науки поділилось планами у сфері вищої освіти на 2021 рік.

Інформує Всеосвіта.

Міністерстві освіти і науки України розповіли про плани та цілі на 2021 рік у сфері вищої освіти, науки та інновацій.

До основних планів на наступний рік команда МОН віднесла: впровадження Стратегії розвитку вищої освіти на 2021–2031 рр. з чіткими цілями та індикаторами досягнення, визначення основних засад формування та реалізації пріоритетних напрямів наукової, науково-технічної, інноваційної діяльності в Україні на середньостроковий період та продовження розроблення проєкту Закону України «Про освіту дорослих».
Наша мета – створити модель автономного закладу вищої освіти, який  матиме повне право розпоряджатися коштами та сучасними прозорими можливостями залучення грантових інвестицій, сприяти розвитку академічної мобільності шляхом підвищення рівня конкурентоспроможності закладів вищої освіти, – зазначив Сергій Шкарлет.
Завдання МОН на 2021 рік у сфері вищої освіти:

  • провести пілотування єдиного державного кваліфікаційного іспиту або його окремих елементів із використанням організаційно-технологічних процесів ЗНО;
  • отримати позику у розмірі 200 мільйонів доларів США для подальшої підтримки реформ у сфері вищої освіти;
  • запустити електронну систему моніторингу працевлаштування випускників закладів вищої освіти;
  • розробити та запустити Єдину міжвідомчу електронну платформу для набору іноземних студентів;
  • реалізувати план популяризації вищої освіти в Україні для іноземних студентів.
Чтайте також:  Карпачов дав поради школярам і батькам, як обрати спеціальність під час вступу: слід звертати увагу на два моменти

Над якими завдання Міністерство освіти і науки вже працює:

  • внесення змін до Закону України «Про вищу освіту» в частині надання закладам повноважень самостійно розпоряджатися коштами, визначати внутрішню систему оплати праці, вільно залучати пожертви та інвестиції, залишаючись неприбутковою організацією з усіма податковими пільгами.
  • підготовка Закону України «Про основні засади формування та реалізації пріоритетних напрямів наукової, науково-технічної та інноваційної діяльності в  Україні», формування переліку середньострокових  (тематичних) пріоритетних напрямів наукової, науково-технічної та інноваційної діяльності.
  • підготовка законопроєкту «Про внесення змін до Закону України «Про наукову і науково-технічну експертизу».
  • підготовка та внесення на розгляд Уряду законів України «Про підтримку і розвиток наукових обʼєктів, що становлять національне надбання», «Про інноваційні парки», «Про підтримку та розвиток інноваційної діяльності», «Про ратифікацію Угоди між Україною та Європейським Співтовариством про наукове і технологічне співробітництво» та інші законодавчі акти щодо міжнародного співробітництва України з ЄС та США.

Сергій Шкарлет додав, що крім цього, триває робота над переглядом переліку пріоритетних напрямів розвитку науки і техніки та інноваційної діяльності, а також механізму їх реалізації.

Джерело.


Повернутись вверх