facebook

Діти мають це знати: права неповнолітніх, які хочуть працювати

Кожна дитина повинна розуміти свої трудові права та знати, що робити у випадку їх порушення.

Інформує Всеосвіта.

Гроші – це певна свобода, якої прагне більшість підлітків. Звичайно ж діти отримують кишенькові гроші, хтось отримує їх на обіди, хтось на оплату проїзду, комусь щастить і він отримує певну суму на розваги. Комусь грошей вистачає, а хтось шукає спосіб їх заробити й влаштовується на роботу.

ПОЧИНАЮЧИ З 15 РОКІВ ДІТИ МАЮТЬ ПРАВО  ЗВЕРНУТИСЯ ДО ДЕРЖАВНОЇ СЛУЖБИ ЗАЙНЯТОСТІ ЗА СПРИЯННЯМ У ПРАЦЕВЛАШТУВАННІ ЗА ЗГОДОЮ ОДНОГО З БАТЬКІВ АБО ОСІБ, ЩО ЇХ ЗАМІНЮЮТЬ.

На жаль, практика показує, що неповнолітні працівники, влаштовуючись на роботу, здебільшого не знають про права та пільги, які гарантуються їм державою, і не всі роботодавці дотримуються умов при використанні праці неповнолітніх працівників, ба навіть ганебно їх порушують. Тому важливо ознайомити учнів з їх правами, передбаченими законами України та спеціальними нормами, які в комплексі створюють особливості охорони праці неповнолітніх працівників.

З якого віку діти можуть працювати?

16 років.Згідно зі статтею 188 Кодексу законів про працю (далі – КЗпП) приймати на роботу можна осіб, які досягли 16 років.

15 років.За згодою одного із батьків або особи, що його замінює, можуть, як виняток, прийматись на роботу особи, які досягли 15 років.

Чтайте також:  Школи на межі: незвичайні перевірки, що чекають українських освітян!

14 років.Для підготовки молоді до продуктивної праці допускається прийняття на роботу учнів загальноосвітніх шкіл, професійно-технічних і середніх спеціальних навчальних закладів для виконання легкої роботи, що не завдає шкоди здоров’ю і не порушує процесу навчання, у вільний від навчання час по досягненні ними чотирнадцятирічного віку за згодою одного з батьків або особи, що його замінює.

Умови прийняття неповнолітніх працівників

  • З неповнолітнім працівником обов’язково укладається трудовий договір в письмовій формі (пункт 5 частини 1 статті 24 КЗпП).
  • Роботодавець повинен завести трудову книжку працівнику не пізніше п’яти днів після прийняття на роботу (стаття 48 КЗпП).
  • Для неповнолітніх працівників при прийнятті на роботу випробувальний строк не встановлюють (частина 3 статті  26 КЗпП).
  • Роботодавець при прийнятті на роботу та у процесі роботи повинен провести для працівника своїм коштом інструктаж, навчання з питань охорони праці, з надання першої медичної допомоги постраждалим від нещасних випадків і правил поведінки у разі виникнення аварії (стаття 18 Закону України «Про охорону праці»).
  • Усі особи віком до 18 років приймаються на роботу лише після попереднього медичного огляду і надалі, до досягнення 21 року, щороку підлягають обов’язковому медичному оглядові (стаття 191 КЗпП).

Діти, що працюють, мають право:

  • на виплату заробітної плати, як у дорослого працівника (стаття 194 КЗпП);
  • на встановлення скороченої тривалості робочого часу (стаття 51 КЗпП);
  • на щорічну відпустку тривалістю 31 календарний день у зручний час (статті 75, 195 КЗпП, статті 6, 10 Закону «Про відпустки»).
Чтайте також:  Міністерство освіти і науки України визначило категорії вчителів, які можуть пройти сертифікацію педагогічних працівників у 2024 році

Дітей, що працюють, заборонено:

  • звільняти з ініціативи власника або уповноваженого ним органу. Звільнення можливе лише за згодою районної (міської служби у справах дітей), при цьому з обов’язковим працевлаштуванням при звільненні з підстав передбачених пунктами 1,2 і 6 статті 40 КЗпП (стаття 198 КЗпП);
  • залучати до роботи у нічний час  (пункт 2 статті 55, стаття 192 КЗпП);
  • залучати до наднормової роботи (пункт 2 статті 65, стаття 192 КЗпП);
  • залучати до роботи у вихідні та святкові дні   (стаття 192 КЗпП).

Порушення правил працевлаштування неповнолітніх осіб може бути кваліфіковано як грубе порушення трудового законодавства, і спричинити притягнення посадової особи такого роботодавця до кримінальної відповідальності за статтею 172 Кримінального кодексу України.

Джерело.


Повернутись вверх