facebook

Чи забезпечені школи України цифровими ресурсами та як це впливає на успішність учнів: дослідження PISA

У середньому 6 з 10 українських підлітків мають доступ до комп’ютерів у своїх закладах освіти.

В еру цифрової революції інформаційні технології займають одну з провідних ніш у світі, особливо у сфері освіти. Але чи можна назвати українські школи готовими до таких трансформацій? Чи можуть усі заклади освіти в Україні похвалитися належним рівнем забезпечення цифровою технікою?

Міжнародна програма з оцінювання освітніх досягнень PISA-2018 проаналізувала рівень готовності #ЗЗСО до реалізації цифрового навчання станом на січень 2021 року. Про це інформує Український центр оцінювання якості освіти у себе на фейсбук-сторінці.

Наявність цифрової техніки та доступність програмного забезпечення:
70% підлітків навчаються у школах, в яких недостатньо ЦТ і вона не є потужною, крім того, доступність програмного забезпечення не є достатньою для якісного навчання.

75% керівників повідомили, що в їхніх школах є ефективні ресурси, за допомогою яких учителі можуть навчатися використовувати інформаційні технології.

Більшість очільників шкіл зазначають, що педагоги стимульовані до використання цифрової техніки й мають достатньо часу та технічних можливостей для підготовки навчальних занять з використанням цифрової техніки.

50% керівників шкіл зазначають, що освітньому процесу в їхніх ЗЗСО заважає брак комп’ютерного обладнання.

Понад 70% керівників вказали на їх неналежну або низьку якість.

Чтайте також:  Вступати до коледжу чи просиджувати штани в школі? Мережу сколихнула нова дискусія про 10-11 класи

Понад 70% ЗЗСО стверджують, що їхні вчителі мають всі необхідні методичні матеріали для реалізації цифрового навчання.

З огляду на статистику:

Майже 96% керівників закладів освіти повідомили, що регулярно обговорюють з педагогічним колективом можливості використання цифрової техніки в навчальних цілях.

Майже 60% інформують, що їхні вчителі мають визначений час для зустрічей щодо обговорення питань цифрового навчання.

Лише 33% керівників закладів освіти повідомили, що мають спеціальні програми щодо активізації співпраці вчителів із питань цифрової техніки.
Українським учням та вчителям, у порівнянні з закордонними, цифрова техніка менш доступна:

У середньому 6 з 10 підлітків України мають доступ до комп’ютерів у своїх закладах освіти. Це більше, ніж в Угорщині, Білорусі, Польщі, Молодові та Грузії, але значно менше, ніж в Естонії та Словацькій Республіці. 9 із 10 комп’ютерів, доступних учням у закладах освіти в Україні та в інших референтних країнах, підключено до Інтернету.

Приблизно 6 з 10 українських учителів мають доступ до під’єднаних до Інтернету комп’ютерів на своїх робочих місцях, що більше, ніж у Грузії, Молдові та Білорусі, але менше, ніж у Польщі, Словацькій Республіці та Естонії.

Важливо підкреслити, що учні з ліцеїв, гімназій, спеціалізованих шкіл та середніх шкіл мають кращий доступ до комп’ютерів, ніж учні П(Т)ЗО. Поряд із цим учням із сільської місцевості комп’ютери під час навчання більш доступні, ніж учням з інших місцевостей, що може бути пов’язано з меншою кількістю учнів у сільських закладах.

Чтайте також:  Українських школярів за кордоном хочуть поставити на облік: що це означає

За результатами тестування #PISA, українські учні, які мають у своїх закладах освіти більше комп’ютерів, показали кращі результати із читання, з врахуванням соціально-економічного статусу школи.

Джерело.


Повернутись вверх