facebook

Підвищення кваліфікації за бюджетні кошти. Досвід «Всеосвіти»

Друзі! Ось і настав 2021 рік! Ні на хвильку не сумніваюсь, що і в цьому році ТОВ «Всеосвіта», як суб’єкт підвищення кваліфікації, зробить все від неї залежне, аби створити найкомфортніші умови для реалізації вашого права на підвищення кваліфікації за допомогою порталу «Всеосвіта». Адже ми добре розуміємо, що право на підвищення кваліфікації – це невід’ємне право кожного з вас.

 

Це право закріплене Законом України «Про освіту» від 05.09.2017р. і містить не тільки законодавчо визначену можливість підвищити кваліфікацію, а й можливість вільно обирати освітні програми, форми навчання. Окрім цього, це право передбачає можливість вільного обрання педагогічними та науково-педагогічними працівниками закладів освіти, установ і організацій, а також інших суб’єктів освітньої діяльності, що здійснюють підвищення кваліфікації (абзац 6 та 7 частини 1 статті 54 Закону України «Про освіту»)

На прикладі освітньої діяльності ТОВ «Всеосвіта» хотів би ознайомити вас з механізмом реалізації цього права, формування якого відбувалося у три етапи.

Етап перший – з 01.01.2018р. до 02.09.2019р.

З 1 січня 2018 року набрав чинності абзац третій частини другої статті 59 Закону України «Про освіту», відповідно до якого педагогічні та науково-педагогічні працівники мають право підвищувати кваліфікацію в інших суб’єктів освітньої діяльності, фізичних та юридичних осіб. Ця норма надала можливість ТОВ «Всеосвіта» розпочати діяльність у напрямку розробки різних видів підвищення кваліфікації, зокрема дистанційних курсів, вебінарів, семінарів, конференцій тощо. На сьогодні всі вони викладені на нашому вебсайті https://vseosvita.ua за посиланнями https://vseosvita.ua/course та https://vseosvita.ua/webinar.

Однак, повноцінно скористатись нашим контентом педагогічні та науково-педагогічні працівники змогли не відразу. Причиною тому став все той самий абзац третій частини другої статті 59 Закону України «Про освіту», в якому зазначалось, що результати підвищення кваліфікації педагогічного та науково-педагогічного працівника в таких, як ТОВ «Всеосвіта», суб’єктів освітньої діяльності, повинні визнаватися окремим рішенням педагогічної (вченої) ради. При цьому, умови і порядок визнання результатів підвищення кваліфікації, включаючи порядок оплати, умови і порядок визнання результатів підвищення кваліфікації, мають визначатися в Порядку підвищення кваліфікації педагогічних і науково-педагогічних працівників, який затверджується Кабінетом Міністрів України (частина шоста цієї статті 59 Закону України «Про освіту»).

Чтайте також:  У школах цього не показують: вчителька математики розкрила лайфхак для п'ятикласників, як навчитися швидко віднімати

Отже, на заваді повноцінної реалізації права на підвищення кваліфікації на першому етапі була нормативна невизначеність умов і порядку визнання результатів підвищення кваліфікації, а також порядку оплати за освітні послуги з підвищення кваліфікації.

Проте, ТОВ «Всеосвіта» не втрачала часу. В цей період ми зосередились на пошуку висококваліфікованих освітян, які розробляли для вас дистанційні курси, на виготовленні цих курсів, формуванні програм підвищення кваліфікації до кожного курсу; на виготовленні вебінарів, семінарів тощо.

Вищезгаданий Порядок підвищення кваліфікації педагогічних і науково-педагогічних працівників був затверджений постановою Кабінету Міністрів України «Деякі питання підвищення кваліфікації педагогічних і науково-педагогічних працівників» № 800 від 21 серпня 2019 року (далі – Порядок). Всі пункти цього Порядку набрали чинності 3 вересня 2019 року (з дати, наступної за днем опублікування), окрім пункту 17, який набрав чинності 1 січня 2020 року.

Етап другий – з 03.09.2019р. до 31.12.2019р.

Як вже зазначалось, з 3 вересня 2019 року почали діяти всі пункти Порядку окрім пункту 17, що дозволило ТОВ «Всеосвіта» далі просуватись у напрямку створення можливостей для підвищення кваліфікації. Зокрема, в цей період ми визначились з формою та видами підвищення кваліфікації (пункт 6 Порядку), з основними напрямками підвищення кваліфікації (пункт 15 Порядку), з форматом програм підвищення кваліфікації (пункт 10 Порядку), з формою документа про підвищення кваліфікації (пункт 13 Порядку), який у цей час остаточно сформований як сертифікат https://fs01.vseosvita.ua/010092im-7770.jpg. Все це стало необхідними складовими процесу підвищення кваліфікації на порталі «Всеосвіта».

Чтайте також:  В Україні скасують 11-річне навчання у школі і відправлять половину учнів до ПТУ

Але найголовнішим було те, що введення в дію Порядку дозволило педагогічним (вченим) радам закладів освіти приймати рішення про визнання результатів підвищення кваліфікації за сертифікатами, які видані ТОВ «Всеосвіта».

У зв’язку з цим, до нас почали звертатись керівники закладів освіти України з питаннями організації підвищення кваліфікації відповідно до Порядку. Це спонукало нас розробити й у листопаді 2019 року запустили проєкт «П’ять кроків до співпраці з ТОВ «Всеосвіта» у сфері підвищення кваліфікації». До речі, цей проєкт діє і є доволі популярним. З ним можна ознайомитися та скористатися за посиланням https://vseosvita.ua/group/director.

Цим проєктом передбачається можливість укладення з ТОВ «Всеосвіта» договору про співпрацю у галузі підвищення кваліфікації педагогічних працівників для кожного закладу освіти в Україні. Ця співпраця здійснювалась (і зараз здійснюється!) з усіх питань, що виникають у ході застосування положень Порядку.

Протягом 2019-2020 років ми уклали понад двісті договорів про співпрацю із закладами освіти всіх рівнів та організаційно-правових форм. Важливою умовою таких договорів стало те, що педагоги цих закладів освіти отримали знижку у 20 % на всі курси підвищення кваліфікації, а також мали можливість отримувати юридичні консультації з питань підвищення кваліфікації.

Етап третій – з 01.01.2020р. і дотепер.

Чтайте також:  Літні канікули в українських школах розпочнуться пізніше

Третій етап пов’язаний із введенням у дію пункту 17 Порядку, положення якого залучили процедуру фінансування підвищення кваліфікації шляхом використання бюджетних коштів. Ця процедура визначена в пунктах 17 – 20 Порядку і передбачає укладення договору про надання освітніх послуг з підвищення кваліфікації на відповідний рік.

Отже, з початком 2020 року ТОВ «Всеосвіта» могла на законних підставах укладати договори про надання освітніх послуг з підвищення кваліфікації із закладами освіти, що ми й робили. Здебільше, такі договори укладались, якщо оплата здійснювалась за бюджетні кошти. Також, такі договори укладались і з приватними закладами освіти.

Обов’язковою умовою та підставою для укладення договору про надання освітніх послуг з підвищення кваліфікації ТОВ «Всеосвіта» за бюджетні кошти є обрання вами, шановні педагогічні та науково-педагогічні працівники, наших курсів та вебінарів https://vseosvita.ua/course, https://vseosvita.ua/webinar і включення їх до плану підвищення кваліфікації вашого закладу освіти. Включити їх можна в будь-який час, оскільки Порядок допускає можливість зміни плану підвищення кваліфікації протягом року (пункт 19 Порядку).

Форма договору була розроблена юридичним відділом ТОВ «Всеосвіта» з урахуванням відповідних рекомендацій МОН та вимог Державного казначейства України.

У цей час ця договірна робота продовжується.

Отже, колеги, запрошуємо вас пройти підвищення кваліфікації на порталі «Всеосвіта» у 2021 році! З нетерпінням будемо чекати на вас!

З будь-яких питань, пов’язаних з підвищенням кваліфікації, ви завжди можете звернутись до нашого юридичного відділу на електронну адресу: [email protected] або за посиланням https://vseosvita.ua/group/director, натиснувши на клавішу «Хочу отримати додаткову інформацію».

Джерело.


Повернутись вверх