facebook

Вправи для розвитку креативності на уроках української мови

Заохочуйте розвиток спостережливості та творчого мислення у школярів.

Креативність – здатність мислити поза шаблонами, продукувати оригінальні ідеї та бачити новий зміст у загальновідомому. Чи можна її тренувати? Так, повсякчас.

Пропонуємо 5 дієвих вправ, які допоможуть урізноманітнити уроки з української мови та внести елементи творчості у напрацювання рутинних навичок.

ВПРАВА «ПРОДОВЖ РЯД»

Така вправа тренує творче мислення та спонукає знаходити зв’язки між будь-якими словами поза площиною звичного сприйняття.

Принцип виконання: Назвіть перелік слів, на перший погляд, не пов’язаних між собою. Запропонуйте учням уважно прочитати їх, знайти закономірність та продовжити ряд.

Наприклад:

дошка, ребро, міміка, фанера…(наступне слово, наприклад, сольний; кожне з переліку слів починається з назви нот);

абрикос, банан, вишня…(наступне слово, наприклад, груша; усі слова починаються послідовно з літер абетки);

горобець, кішка, павук…(наступне слово, наприклад, краб; у цьому переліку названі тварини за збільшенням їхніх лапок);

Ш, С, В, Д…(Д, О, Д, Т…; у переліку перші букви порядкових чисел: шість, сім, вісім, дев’ять).

ВПРАВА «ОБЕРИ ЗАЙВЕ»

Ця вправа схожа на попередню, але потрібно не лише знайти об’єднувальну ознаку, а й виокремити одне з переліку слів.

Принцип виконання: Назвіть чотири слова, з яких учні мають визначити зайве (те, в якого немає якостей, що притаманні іншим трьом). Обов’язкова умова – обґрунтування власної точки зору.

Чтайте також:  25-річний вчитель із Києва озвучив несподівану причину, чому молоді педагоги не йдуть працювати в школу

Наприклад:

кремезний, жвавий, сильний, дебелий (жвавий; усі інші слова – синоніми, що позначають людину міцної статури);

береза, смерека, ясень, горобина (ясень; усі інші слова жіночого роду);

азарт, мрія, дискусія, нюанс (мрія; всі інші – слова іншомовного походження).

ВПРАВА «СПІВАВТОРСТВО»

Для виконання такої вправи необхідно посадити учнів колом (якнайкраще розділити клас на групи по 10-15 осіб). У кожного має бути аркуш та ручка.

Принцип виконання: За командою учителя кожен учень має написати одне речення (початок історії) та передати аркуш сусідові справа. Наступний має написати друге речення таким чином, щоб воно було логічно пов’язане з попереднім. І так колом. Таким чином вигадується одночасно 10-15 різносюжетних історій (за кількістю гравців).

Коли аркуші, обійшовши коло, повернуться до учнів, які писали перше речення, вони мають одним реченням дописати фінал. Твори, створені у співавторстві зачитуються та проводиться рефлексія.

У ході виконання такої вправи можна не лише навчити учнів створювати креативні історії, а й відпрацьовувати навчальний матеріал (наприклад, у реченнях мають використовуватись слова іншомовного походження, слова у кличному відмінку, дієприкметникові звороти чи інше).

Для ускладнення завдання можна запропонувати школярам одночасно писати твори різних жанрів – казка, трагедія, комедія, басня, міф та інше. Щоб учні не заплутатися, запропонуйте писати жанр на кожному аркуші зверху справа.

Чтайте також:  Рада схвалила у першому читанні законопроєкт про зміни у фінансуванні вищої освіти

ВПРАВА «ПЛУТАНИНА»

Ця вправа сприяє розвитку асоціативного мислення, а також напрацюванню навички виходу за рамки звичних ланцюжків міркувань.

Принцип виконання: Об’єднайте учнів класу у дві команди. Одна група на окремих аркушах має записати іменники, а інша – дієслова чи прикметники. Після цього вчитель навмання бере аркуші обох команд та по черзі записує словосполучення, які утворилися. Наприклад: «дощ грає», «осінь кричить» та інші.

Завдання учнів – пояснити, як таке може бути насправді, використовуючи переносне значення слів та аналогії. Наприклад, пояснення, як дощ може грати – стукотіння крапель нагадує гру на барабані.

ВПРАВА «ЗНАЙДИ СПІЛЬНЕ У НЕСХОЖОМУ»

Виконання такої вправи стимулює учнів знаходити зв’язки між предметами та явищами, далекими, на перший погляд.

Принцип виконання: Учні називають слова, будь-які чи у межах певної теми. Учитель записує 10-12 слів у рядок на дошці. Завдання школярів – записати у зошиті спільні ознаки кожної пари слів, що знаходяться поряд з точки зору мовознавства.

Наприклад: гуманність – аннали – літопис – січень…

гуманність – аннали (слова іншомовного походження з подвоєнням);

аннали – літопис (слова-відповідники, що позначають історіографічні твори про найважливіші події);

літопис – січень (слова з нульовим закінченням).

Чтайте також:  Сертифікація вчителів 2024: опубліковано тести, які складали педагоги в першому етапі

Творче мислення – це не вроджена здатність окремих людей. Його можна розвивати, тренуючи уяву та спостережливість, під час будь-якого уроку.

Джерело.


Повернутись вверх