facebook

Марихуана на уроці та нестабільний розклад занять: українська вчителька про досвід викладання у США

Українка пропрацювала там 1 рік і повертатися більше не має бажання.

У кожній країні робота вчителя має свої переваги та недоліки. Часто освітяни з різних куточків світу діляться власним позитивним досвідом роботи. Але не скрізь і не завжди закордонне викладання краще за українське. Так, вчителька з України, пані Ірина, яка деякий час пропрацювала в американській молодшій школі, розповіла Gazeta.ua про іншу сторону викладання.

Волинська педагогиня переклала свій український диплом в США та вже через 6 місяців мала повноцінне право викладати у 1-6 класах.

Спочатку я влаштувалась у молодшу школу в Х’юстоні. Цей досвід був некомфортним. По-перше, я була єдина біла вчителька серед темношкірих дітей. Вони реагували на мене неадекватно. По-друге – у школі вчилося багато дітей з неблагополучних родин. Нормальним було, якщо батько дитини сидів у в’язниці, а дитину виховували бабуся з дідусем. Дисципліна і рівень виконання завдань були на жахливому рівні. До того ж, у школі по відношенню до дітей була повна безкарність. Мене дивувало, коли учень другого класу приніс на урок заборонену марихуану, а йому за це на 2 дні заборонили відвідувати школу, – поділилася Ірина.

Українка розповіла, що по документах з кожним вчителем школа підписує контракт на рік, який переглядатимуть по закінченню терміну на пролонгацію чи розірвання договору.

Чтайте також:  Зарплата зросте до 16 тисяч гривень: українців обнадіяли квітневим підвищенням

Я викладала математику у 4 класі. Колектив не дуже підтримував зі мною привітну комунікацію. Головним критерієм роботи вчителя є тести, які пишуть учні. Мої склали їх погано і директор зробив попередження щодо випробувального терміну. Крім того, я мала помічницю, яка мені у всьому допомагала. Пізніше я дізналась, що така асистентка то норма для школи. Стабільного розкладу уроків не було. Могли послати на урок будь- куди: то до 2 класу, то до найменших школярів. Завчасно про це ніколи не попереджали, тому для мене це було дуже стресово, – додала Ірина.

Зарплата вчителя в США складає близько $50 тисяч на рік. Це пристойна сума. Для порівняння, річний бюджет українського вчителя у середньому становить $4-4,5 тисячі.

Четвертокласників майже не випускали на вулицю. В їдальню ходили всі під наглядом вчителя, а велику перерву забирали за погану поведінку. В цей час змушували дітей сидіти за партами, щось читати чи тихо сидіти й мовчати. Пригадую, як якось таки вирішила вивести дітей надвір, бо в той день вели себе добре, але директор не дозволив, – розповіла Ірина.

Українка поділилася, що контракт на наступний рік вона не отримала. Через деякий час пішла у декрет. Після нього повертатися до школи вже не хотіла б.

Чтайте також:  Не всі вчителі витримають реформу освіти — що треба буде вивчити освітянам

Вчителька додала, що не всі школи такі, в якій працювала вона. Є з нормальними бюджетами і хорошими учнями, але влаштуватись туди складніше і кожен педагог там максимально дорожить своїм місцем.

Джерело.


Повернутись вверх