facebook

Передача закладів освіти від районів до громад

Передача закладів освіти від районів до громад

В умовах проведення адміністративно-територіальної реформи з 1 січня 2021 року всі заклади освіти та установи, що фінансувалися з районного рівня, переходять під управління територіальних громад. Про це під час онлайн-наради з обговорення проблемних питань діяльності місцевих органів управління у сфері освіти, закладів освіти та їх засновників повідомив заступник Міністра розвитку громад та територій України В’ячеслав Негода.

Він зауважив, що процес передачі майна відповідно вимог чинного законодавства не залежить від бажання чи небажання районних рад та громад. Так, Мінрегіон у співпраці з МОН та обласними державними адміністраціями будуть супроводжувати та підтримувати місцеві ради з приводу даного процесу з наданням пояснень, інструкцій та рекомендацій задля організації нормальної роботи освітніх закладів в подальшому.

«Мінрегіон постійно на зв’язку з місцевим самоврядуванням. Ми знаємо про усі проблеми, з якими стикаються новостворені громади у процесі передачі майна і повноважень з районного рівня. При цьому ми розуміємо, що для вирішення багатьох питань новостворені громади потребують нашої допомоги. Мережа освітніх закладів, які фінансувалися з рівня району, найбільша з тих, яка має перейти в громади. Тому роботи в органів самоврядування у цій сфері дуже багато і зробити її треба швидко», – зазначив В’ячеслав Негода.

Чтайте також:  Шокуюче насилля в школі: жертвами стають як хлопчики, так і дівчатка (ВІДЕО 18+)

При переході освітніх закладів до управління територіальних громад важливим моментом є питання збереження колективів освітян, оскільки в багатьох закладах працівники оформлені через районні відділи освіти та юридично не входили до складу шкіл. Не зважаючи на це, перед головами громад не має виникнути питання щодо звільнення цих працівників. Під час зміни власника закладу трудовий колектив не має постраждати чи змінитися.

Під час наради також обговорювались питання роботи ліцеїв. Заступник Міністра зауважив, що у більше, ніж 70% закладів, які мають перейти у громади з кількістю мешканців менше, ніж 50 осіб,  матимуть труднощі з перереєстрацією. Водночас очільник МОН зауважив, що Міністерство ініціюватиме зміни до законодавства задля розв’язання питання.

В Мінрегіоні таку ініціативу підтримали, однак для прискорення процесу запропонували підготувати спільно з експертами лист-роз’яснення щодо дій громад задля надання можливості ліцеям функціонувати до внесення законодавчих змін.

В’ячеслав Негода зазначив на необхідності спільно з фахівцями МОН допомогти громадам створити підрозділи з управління освітою з наданням чітких рекомендацій з цього питання. Водночас слід зауважити, що з нового року ці підрозділи повинні бути юридичними особами.

«Як бачимо, питань вистачає, і лише співпраця Уряду, державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування дає нам усім шанс пройти цей непростий етап реформи без значних потрясінь», – наприкінці наголосив В’ячеслав Негода.

Чтайте також:  "А що це ми будемо Пушкіна вивчати?" Вчителька розповіла про плюси НУШ, штучного інтелекту на уроках і зарплату 12 тисяч гривень

Джерело.


Повернутись вверх