facebook

Вчитель не робот: скільки часу педагог повинен проводити за комп’ютером?

На думку директора НВК Олександра Чучаєва за довготривалу роботу з гаджетами, вчителям повинна бути певна доплата.

Дистанційне навчання, у порівнянні з традиційним, передбачає постійну роботу з гаджетами. Не лише діти, але й педагоги змушені не одну годину висиджувати перед екранами комп’ютерів. Чи існує регламентована кількість часу, яку учасники освітнього процесу мають проводити за гаджетами й чи має педагог отримувати за ці години додаткову оплату?

На ці запитання відповіли директор Благовіщенського НВК №2 Олександр Чучаєв та вчителька англійської мови Запорізької спеціалізованої школи-інтернату І-ІІІ ступенів «Січовий колегіум» Наталя Гутарук під час онлайн-сесії на тему «Організація дистанційного навчання: поради практиків».

Скільки часу вчитель може працювати за комп’ютером?

Викладач не робот. Якщо є академічна свобода, яка передбачає проведення педагогами онлайн-уроків у синхронному режимі, значить вчителі можуть подбати про те, щоб ці 30% часу були феєричними. Інші ж 70% повинні бути спокійними, для того, аби заглибитись у тему та виконання завдань репродуктивного характеру, – підкреслила Наталія Гутарук.

Спікерка додала, що кількість годин роботи для кожного вчителя визначається індивідуально.

Своєю думкою щодо цієї теми поділився й директор Благовіщенського НВК Олександр #Чучаєв:

Ми повинні розуміти, скільки вчитель може працювати і скільки йому потрібно працювати. Я говорив ще в березні, що робота за комп’ютером – це шкідливі умови праці й вчителям за таку роботу повинна бути доплата.

Чтайте також:  25-річний вчитель із Києва озвучив несподівану причину, чому молоді педагоги не йдуть працювати в школу

Він наголосив, що на цю проблему повинно звернути увагу Міністерство освіти і науки України й пропрацювати свій алгоритм.

Вчитель працює не тільки тоді, коли проводить урок в Zoom чи Skype, а й попередньо: готує матеріали, презентації, призначає онлайн-заняття. Крім того, в його обов’язки входить індивідуальна співпраця з кожним учасником освітнього процесу, – додав спікер.

Чи має педагог отримувати додаткову оплату за довготривалу роботу перед комп’ютером?
За словами Чучаєва, це питання важливо порушити на державному рівні, адже такі умови праці для вчителів є шкідливими.

Як керівник закладу та як вчитель я розумію, що до посадового окладу педагога повинна бути певна доплата.

Джерело.


Повернутись вверх