facebook

Розвиток креативного мислення на прогулянках з різновіковими групами у ЗДО

Розвиток креативного мислення на прогулянках з різновіковими групами у ЗДО

Інформує Всеосвіта.

Всі діти схильні до творчого мислення, але за певних обставин креативність або знижується, або підвищується.

Креативність – це нестандартний, оригінальний тип мислення, що породжує продукування несподіваних рішень, пошук альтернатив та нових відкриттів.

Чи усі діти схильні до творчого мислення? Що заважає, а що стимулює творчість? Під час вебінару своїм досвідом розвитку креативного мислення у дошкільнят поділилася Вікторія Островська, засновниця і власниця двох дитячих садочків і альтернативної Лісової школи.

ЩО СТИМУЛЮЄ РОЗВИТОК КРЕАТИВНОГО МИСЛЕННЯ

Всі діти схильні до творчого мислення, але за певних обставин креативність або знижується, або підвищується. Фактори, які сприяють розвитку креативного мислення:

  • Зниження рівня стресу. Дитина здатна творчо мислити лише тоді, коли почувається комфортно – захищено і спокійно.
  • Фізична активність. Це впливає на розумовий розвиток. Кращим стимулятором фізичної активності є перебування на природі. Природне середовище надає альтернативні варіанти для творчості, а одноманітне середовище обмежує можливості фізичного та інтелектуального розвитку.
  • Вільна гра. У цей час відбувається пізнання навколишнього світу через усі органи чуття. Дитина вчиться проявляти себе, формувати особистий простір, у процесі гри розвивається уява та формуються навички спілкування. Під час ігор на природі діти досліджують довкілля у процесі спостереження та експериментів.

У ЧОМУ ПЕРЕВАГА РІЗНОВІКОВИХ ГРУП ДЛЯ РОЗВИТКУ ДИТИНИ

У групах, де вік дітей різниться, покращується психологічна атмосфера у колективі – діти більше комунікують між собою. Так, менші діти тягнуться до старших, а старші вчаться опікуватися меншими. Це знижує рівень стресу, формує комфортну психологічну атмосферу у колективі та зменшує термін адаптації до дитячого садка.
ОСЕРЕДКИ ДЛЯ РОЗВИТКУ УЯВИ ТА ВИНАХІДЛИВОСТІ

Створення осередків має значні переваги над організацією гри вихователем. Так, запропонувавши осередки для гри, вихователі пропонують для дітей вибір діяльності.

  • Осередок для рольової гри. Тут розташовані іграшки – посуд, конструктори, машинки, ляльки та інше. Під час такої активності діти комунікують між собою, розподіливши певні ролі.
  • Осередок творчості. Тут можуть бути набори для малювання, пластилін чи глина для ліплення, ножиці й роздруківки для вирізання. Під час цієї активності у дітей розвивається дрібна моторика.

  • Осередок фізичної активності. Тут можуть бути розташовані різноманітні турніки, гойдалки, каруселі, лабіринти, колеса для стрибків, канати та інше.
  • Осередок для вільної гри. У ньому зібрані гілочки, листочки, камінчики, каштани, жолуді, пір’я та інші матеріали. Їх можна використати для вільної творчості. Це стимулює розвиток нестандартного мислення.

ІДЕЇ ТВОРЧИХ ДІЯЛЬНОСТЕЙ З РІЗНОВІКОВИМИ ГРУПАМИ

  • Гра «Придумай ідею»

Принцип виконання: Дайте дітям жменю певного не дуже дрібного матеріалу різних кольорів та запропонуйте вигадати, як їх можна використати.

Наприклад, створити візерунок, викласти у формі певної вигаданої істоти, вигадати музичний інструмент, використовувати для обчислень, розмалювати та інше.

  • Гра для «Ранкового кола»

Принцип виконання: Діти сідають у коло, передають одне одному камінчик, притуляють його до щоки та описують, що відчувають. Спочатку камінець прохолодний, а потім, побувавши у дитячих долоньках, поволі нагрівається. Поясніть дітям, чому змінилася температура камінчика.

  • Рольова гра «Майстер»

Принцип виконання: Надайте дітям різноманітні найпростіші інструменти та запропонуйте виконати певний вид діяльності.

Створити замок з піску, виготовити візерунок мандали на картонній основі, забити гвіздок у дошку за допомогою маленького молотка та інше.

Джерело.


Повернутись вверх