facebook

“Світ стоїть на порозі великого освітнього шухеру” – Володимир Співаковський

“Світ стоїть на порозі великого освітнього шухеру” – Володимир Співаковський

Минуле вже не визначає майбутнє. І від цього система освіти затремтіла.

Адже вона побудована на історії і ретроспективах. Вчать тому, що було, а не тому, як буде.
Ще не так давно нам малювали жахливі картинки споживчого ажіотажу, коли люди будуть гребти товарів все більше і більше.

Але лінійні тренди зазнали краху. Дивимося. Якщо людина заробляє 10 євро в день, вона може з’їсти, скажімо, один гамбургер.
При заробітку в 20 євро вона може собі дозволити два гамбургера. А на 30 євро вона спробує з’їсти навіть три.

Однак якщо вона заробляє 100 євро в день, то, швидше за все, вона не стане з’їдати по 10 гамбургерів. Вона взагалі може їх більше ніколи не їсти, і перейти на харчування в ресторані.
Таким чином, кількісна зміна доходу призводить до якісної зміни способу життя.

Інший приклад. Сто років тому мріяли про те, що авіарейси зв’яжуть всі аеропорти один з одним. Але вийшло інакше: маленькі аеропорти зв’язали з великими – через хаби. Вийшла їх самоорганізація, але не банально лінійна, а нелінійна, двоходова.

Так і світ. Він розвивається нелінійно. І не важливо, що і як було раніше. Тепер все буде по-іншому.
Це я до того, що зараз всього лише кілька лабораторій в світі працюють над тим, якою має бути система освіти в світі. Тому що від “колишньої школи” втомилися вже всі.

Чтайте також:  Ох і реформа: старші класи шкіл відправлять до ПТУ - подробиці

Тому що це ж якийсь дикий глухий кут: вчитися 11 років в школі + 5-6 років у виші, потім ще кілька дипломів і МВА… А в результаті пшик – ні роботи гідної, ні доходів.

А тут ще несподівано Онлайн змішав усі карти старої моделі освіти, яка думала, що вона ще пару століть так протримається на своєму старому багажі.
Зараз люди вже вибирають і перебирають, де вчити дитину – в онлайні або офлайні… А найбільш просунуті батьки вже навіть розібралися, чим дистанційна-асинхронна школа відрізняється від онлайн-синхронної-живої школи… (а таких, живих – зовсім мало).

І якщо раніше думали над тим, яку ще більш круту побудувати школу, як прикрасити її архітектурно зовні і модерно оснастити всередині… то карантини хитнули ці думки людей зовсім в іншу сторону – в онлайн, де для багатьох дітей і батьків вже зовсім не гірше – і процес, і результати і перспективи.

Як буде? Наполовину зміниться курікулум в школі – вчити будуть іншому, більш цікавого…; у дітей з’являється нова мотивація вчитися…; на інтелект вплине Big Data…; прискориться освоєння і фільтрація інформації та буде менше помилок від людського фактора.

Головне, що діти стануть розумнішими.
На ці результати і будуть заточені глобальні Е-реформи системи освіти. Світ стоїть на порозі великого освітнього шухеру. Або?

Чтайте також:  "Їм дійсно не байдуже": вчителька з України зі свого досвіду назвала різницю між британськими та українськими школярами

Джерело.


Повернутись вверх