facebook

ЗНО потрібно вдосконалювати, а не скасовувати, – Інна Совсун

Народна депутатка розкритикувала висловлювання міністра освіти про трансформацію ЗНО.

Інформує Всеосвіта.

Нещодавно очільник МОН Сергій Шкарлет висловив ідею про трансформування ЗНО. Мовляв, іспити не повинні бути лише елементом вступу до університету. Також міністр освіти підкреслив, що ЗНО – інструмент антикорупційної політики зі вступу до закладів вищої освіти. Його впровадили тоді, коли ліцензійних місць у вишах було значно менше, ніж охочих вступати.

Такі висловлювання Сергія Шкарлета користувачі соцмереж сприйняли не однозначно. Обурило це й народну депутатку Інну Совсун.

На своїй сторінці у фейсбуці нардепка прояснила ситуацію навколо обговорень про ЗНО.

За її словами, сьогодні в Україні дійсно ліцензійних місць більше, ніж випускників школи. Але це не означає, що корупція нам не загрожує, і ЗНО можна скасовувати. Корупція здебільшого виникає під час вступу на найпопулярніші спеціальності. І місць на таких спеціальностях все одно буде менше ніж охочих вступити на них, зазначила Інна Совсун.
Звісно, ЗНО потрібно вдосконалювати, а не скасовувати. Якщо у людини болить голова – це не привід її рубати! Слід інвестувати в підготовку якісних тестових завдань, в ідеалі – розширювати ЗНО, зокрема – додавати запитання, які потребують відкритих відповідей. Такі тести в рази складніше і дорожче опрацьовувати, але воно того варте, – наголосила нардепка.
Також Інна Совсун підтримала ідею Сергія Шкарлета про запровадження тесту на загальні навчальні компетентності (ТЗНК), але зауважила, що обидва тестування мають подаватися комплексно, одне не виключає інше:
Я завжди підтримувала запровадження ТЗНК. Власне тому ми додали його до ЗНО під час вступу на магістратуру з права у 2016 році. До цієї ідеї варто повернутись на державному рівні. ТЗНК може доповнити ЗНО, адже ЗНО – це більше про заучування, ніж про розуміння.
Принагідно Совсун нагадала очільнику МОН, що для скасування ЗНО необхідно внести зміни до Закону про вищу освіту.
Ви не змогли набрати 226 голосів за своє призначення на посаду міністра освіти. Тож не сподівайтеся набрати 226 голосів за скасування найпопулярнішої освітньої реформи за весь час.
Нардепка висловила сподівання, що у послідовника політики Табачника вистачить здорового глузду не чіпати ЗНО. Вона також попередила про ще одну ймовірну загрозу – автоматизований розподіл місць державного замовлення, який нардепка  пропонувала запровадити у 2016 році на посаді заступниці міністерки освіти:
Ми отримали дуже позитивні результати. Такий розподіл зруйнував саму можливість корупційних зловживань під час вступу до вишу, а місця державного замовлення пішли в університети, куди подавались найсильніші абітурієнти. Натомість раніше масовими були випадки, коли навіть маючи високий результат ЗНО, людина могла не потрапити на омріяну спеціальність. Ось тут прихована загроза, і треба дуже уважно слідкувати за «трансформаторами».
Висловив свою думку щодо ТЗНК та ЗНО і Єгор Стадний, ексзаступник міністра освіти. За його словами, обидва тестування вимірюють різні якості, тому вони не можуть бути взаємозамінними.
ТЗНК не дозволить виміряти знання з певної дисципліни, зате покаже, наскільки людина мислить логічно та критично, а також, наскільки вміє опановувати та використовувати знання. Чи може ЗНО включати ТЗНК? Так, може і за логікою розвитку НУШ буде його включати.
У підсумку Єгор Стадний зауважив, що ТЗНК не може замінити ЗНО.

Джерело.


Повернутись вверх