facebook

Інтегрований курс «Я досліджую світ»: практичні методи, прийоми та форми роботи

У програмі початкової школи досить багато предметів, та зазвичай в цих предметах дуже важлива послідовність викладення тем.

Інформує Всеосвіта.

Проте, коли ми говоримо про курс “Я досліджую світ”, то це предмет, який дає нам багато можливостей для інтеграції, проєктної роботи, креативу і взагалі виходу за рамки.

Саме тому журналіст проєкту «Всеосвіта», вчитель початкових класів Володимир Алєксєєв вирішив розповісти про те, як він бачить проведення курсу “Я досліджую світ” і показати декілька практичних методів, способів та прийомів роботи з дітьми під час цього курсу.

Дітям дуже подобається щось досліджувати, тож вони просто обожнюють цей предмет. Більш того, це саме той курс, який дає вчителю багато можливостей. Однією з них є інтегрування при календарному плануванні.

Календарне планування

Найкраще готуватись до курсу, коли ми формуємо календарне планування. Під час цього процесу ми вирішуємо, що з чим можна поєднати, інтегрувати, які провести дослідження. Коли вчитель розставляє дати, то він сам обирає, з якого предмету почати.

Спікер зазначає, що найкраще починати з “Я досліджую світ”. Він звертає увагу на те, що можна інтегрувати теми з одного предмету в інший.

Припустимо, у нас тема з природознавства “Рослинний і тваринний світ Африки”, і під час проходження теми “Подорожі” з предмета “Я досліджую світ” ми можемо подорожувати в країни Африки. Тобто, так можна опрацювати обидві теми. Ми по суті забираємо “Рослинний і тваринний світ Африки” з природознавства і включаємо його в курс “Я досліджую світ”.

Чтайте також:  Патріотичний сценарій останнього дзвоника під час війни

Таким чином, у нас з’явиться в курсі природознавства віконечко, і тоді можна буде приділити більше часу тим темам, які дітям даються важче.

Окрім того, “Я досліджую світ” дає можливості об’єднувати теми в самому курсі, змінювати їх, якщо дітей щось зацікавило. Володимир Алєксєєв вважає, що об’єднувати можна взагалі все. Від цього урок буде цікавішим для дітей. Проте, важливо пам’ятати, що якщо ми забрали якусь тему в курс “Я досліджую світ”, то маємо повною мірою її опанувати. До того ж перед тим, як планувати роботу з тієї чи іншої теми треба розуміти, що саме потрібно дітям в кінцевому результаті.

У ході вебінару вчитель показує 2 відео, в яких можна побачити, як він працює з дітьми під час курсу “Я досліджую світ”.

Перше відео — вивчення розділу “Подорожі”. Спочатку викладач з дітьми говорив про екстремальні подорожі. Це було зацікавлення дітей. Потім вони обговорювали безпеку під час подорожей, шахрайство, створювали аптечку для подорожей. Тобто, курс дав можливість об’єднати “Безпеку під час подорожей” і “Безпеку у житті” з курсу “Основ здоров’я”.

Окрім того, діти слухали поради спеціалістів авіакомпаній, робили міні-проєкти з планування подорожей та обговорювали способи оплати. Деякі діти й самі подорожували та розповідали багато власних історій.

Чтайте також:  Патріотичний сценарій останнього дзвоника під час війни

Таким чином, за допомогою подібних курсів ми готуємо їх до дорослого життя.

Наступне відео — вивчення розділу “Електроенергія”. Вчитель з дітьми дослідив, звідки береться електроенергія, шлях електроенергії до дому, як вираховується кількість витраченої електроенергії. Вони також розбирали електроприлади, що було дуже цікаво для дітей, і влаштовували екскурсію на ТЕС.

У школі, в якій працював Володимир Алєксєєв кожен клас працює над якоюсь темою, а потім раз на місяць вся початкова школа збирається, та учні діляться тим, що вони дізнались. Це дійсно дуже корисно, адже такі проєкти взагалі згуртовують дітей, вчать їх працювати в команді та дають можливість ділитись своїми думками.

Джерело.


Повернутись вверх