facebook

Профспілка вимагає від влади грошей та уваги для освіти

Члени Профспілки працівників освіти і науки вимагають від влади забезпечити галузь освіти належним фінансуванням та увагою

Члени Профспілки працівників освіти і науки вимагають від влади забезпечити галузь освіти належним фінансуванням та увагою.

Відповідне звернення ухвалено делегатами з’їзду Профспілки працівників освіти і науки, що відбувся 17 грудня.

Зокрема, у документі делегати з’їзду профспілки вимагають забезпечення освітньої галузі видатками відповідно до статті 78 Закону України «Про освіту» у розмірі не менше 7% від ВВП та підвищення з 1 січня 2021 року посадових окладів та ставок заробітної плати педагогічних, науково-педагогічних і наукових працівників за коефіцієнтом 1,5 замість підвищення, за постановою уряду № 822, яку було відтерміновано до 31 грудня 2021 року.

Окрім того, делегати з’їзду профспілки вимагають забезпечити місцеві бюджети освітньою субвенцією у повному розмірі з її розподілом між бюджетами територіальних громад та обласними бюджетами залежно від фактичної, а не розрахункової, кількості класів у школах, закладах професійно-технічної та фахової передвищої освіти.

Також профспілки вимагають від влади підвищення розміру мінімальної заробітної плати з липня 2021 року для працівників бюджетної сфери замість його відтермінування на грудень 2021 року.

Ще однією вимогою профспілки є запровадження обов’язкового державного страхування на випадок захворювання коронавірусною хворобою працівників закладів освіти.

Чтайте також:  Позапланові перевірки шкіл і садочків в Україні: голова ДСЯО натякнув, кому готуватись і що їх чекає

«Делегати IX з’їзду Профспілки розраховують на взаєморозуміння та підтримку народними депутатами України позиції Профспілки та висловлюють готовність, дотримуючись соціального діалогу, до відстоювання цих конституційних та законодавчо встановлених норм у разі їх недотримання, застосовуючи всі дозволені законодавством форми та методи», – йдеться у зверненні делегатів з’їзду Профспілки працівників освіти і науки до Верховної Ради, що підписане 17 грудня.

Як відомо, Верховна Рада ухвалила закон «Про Державний бюджет України на 2021 рік» 15 грудня.

У Держбюджеті на 2021 рік Міністерству освіти і науки передбачені видатки обсягом 139,5 млрд грн, що на 26,6 млрд грн більше, ніж у 2020 році. В основному це кошти на збільшення заробітної плати з 1 січня на 20% та з 1 грудня 2021 року – на 8,4%.

Джерело.


Повернутись вверх