facebook

«Ми, вчителі, не потрібні цій владі, ми взагалі нікому не потрібні»: педагогиня про свою боротьбу з COVID-19

Вчителька з Одещини Тетяна Шульц розмірковує про те, наскільки важко педагогам у час пандемії залишитися без підтримки.

Інформує Всеосвіта.

Коронавірус в Україні набирає обертів, а обіцяної захищеності ні вихователі, ні вчителі, ні директори шкіл – й, зрештою, ніхто з персоналу закладів освіти – не відчувають. Тестування на COVID-19 проводяться власним коштом, а у разі продовження роботи на самоізоляції педагоги й взагалі подекуди отримують лише половину заробітної плати. Не йдеться й про грошову допомогу під час лікування – на медикаменти вчителі витрачають суми з сімейного бюджету.

Тетяна Шульц, вчителька з Одещини, на своїй сторінці у фейсбуці поділилася власною історією боротьби з коронавірусом. Вона адресувала свій пост Володимиру Зеленському і закликала звернути увагу на педагогів, які під час пандемії опинилися фактично на передовій без жодної підстраховки.

Пане Президенте, так трапилось, що ми з Вами захворіли на COVID-19 майже одночасно. Я підхопила коронавірус, синхронно з дванадцятьма моїми колегами, працюючи вчителькою у школі. Як і всі педагоги України, контактувала з сотнями дітей у класах, серед яких, звичайно, були безсимптомні носії COVID.

Так от, пане Президенте, коли мені стало зле і підвищилась температура, я викликала швидку. Оскільки температура була 38,5, працівники швидкої порадили мені випити парацетамол. Сімейна лікарка викликала мене на прийом – звичайно, я попередила, що можу бути хворою на COVID, бо працюю вчителькою. Направлення на тест я вимагала з боєм, а потім почалося «лікування».

Чтайте також:  70% дітей-переселенців навчаються онлайн: психологиня попередила батьків про наслідки. Чому важлива соціалізація

Я б хотіла запитати, пане, чи лікували Вас коли-небудь антибіотиками «всліпу»? А мене лікували 8-ма антибіотиками, бо аналізи у нашій медицині – річ непередбачувана! Спочатку неправильне лікування, призначене сімейною лікаркою, а потім перша комп’ютерна томографія показала сторонню полісегментарну пневмонію з ураженням більше як 25%, друга КТ – стрімке погіршення, а вже тоді, нарешті, розпочалося справжнє лікування, страшне й агресивне, бо втрачено дорогоцінний час. Лікування медикаментами, які можуть викликати смерть у будь-яку хвилину, бо повинні вводитись виключно під наглядом лікаря! Але для мене місця в лікарні не знайшлось, сатурація ж не була критичною.

Я пройшла через пекло, вмирала і воскресала, горіло моє серце, всі внутрішні органи, мозок, очі. Я нічого не розуміла, я ставала рослиною, задихалася від страшних побічних реакцій від ліків, сліпла, не спала 12 страшних, нескінченних ночей, втрачала свідомість під кабінетом сімейного лікаря у черзі.

Зараз мене знищено. Та вчителька, яка горіла роботою, учнями, міжнародними та Всеукраїнськими проєктами, розробляла програми з математики, писала експертні довідки до підручників, жила школою – та вчителька пішла. Залишилась важко хвора людина, яка ледве рухається і не може без сторонньої допомоги налити собі води, бо так трусяться руки та крутиться голова.

Чтайте також:  Зростуть зарплати вчителів: на скільки варто очікувати підвищення освітянам...

Хочу запитати, пане Президенте, за що ви нас так ненавидите? Вчителі почали масово хворіти саме після виборів і принесли все у свої сім’ї. Саме тоді, а не навесні, коли хворих не було, потрібно було вводити дистанційне навчання, хоча б на два тижні, і зберегти педагогів! Я не знаю, чи вилікуюсь, але знаю точно, що більше ніколи у мене не буде здоров’я. Ви кинули вчителів на амбразури, усвідомлюючи, що наслідки вірусу страшні саме для людей віку 50-60 років.

Але ж це «непрофесійне» захворювання, так, непрофесійне! У класному приміщенні 45 хвилин без нормального кондиціювання повітря, і так 6 уроків щодня! Коли ви розказували нам, що всі ми «президенти», то ви лікувались у Феофанії, а ми – вдома, у приватному порядку. А купи чеків з аптек, які кожного дня підвищують ціни? А відсутність страховки?

Ще жоден з моїх 3-х лікарняних не був оплачений! Останній лікарняний мені закрили, незважаючи на те, що навіть лікування не закінчене, а попереду – довгий шлях відновлення. Тепер я буду продовжувати лікуватися у відпустці своїм коштом. За цей час я зрозуміла одне: ми, вчителі, не потрібні цій владі, ми взагалі нікому не потрібні. І Ви це кожного дня нам доводите.

Чтайте також:  Ох і реформа: старші класи шкіл відправлять до ПТУ - подробиці

Джерело.


Повернутись вверх