facebook

Комфортні умови навчання та здорове харчування: МОН затвердило стратегію безпечного освітнього середовища НУШ

Національна стратегія на 2021 рік передбачає розширення мережі інклюзивно-ресурсних центрів.


Сьогодні, 23 грудня 2020 року, Кабінет Міністрів України затвердив план заходів щодо реалізації Національної стратегії безпечного і здорового освітнього середовища в Новій українській школі на 2021 рік.

Національна стратегія, ухвалена Указом Президента, має на меті побудову безпечного та здорового освітнього середовища, – зазначив міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет.

За його словами, план заходів з реалізації Національної стратегії на 2021 рік передбачає оновлення матеріально-технічної бази для:

занять фізичною культурою;

забезпечення фізичного та психологічного комфорту, зокрема й для дітей з особливими освітніми потребами;

навчання правильним харчовим звичкам та оновлення підходів до роботи психологічної служби шкіл.

Безпечні та комфортні умови навчання – передумова надання якісних освітніх послуг, а збереження здоров’я учнів та формування у них звичок здорового способу життя – спільне завдання МОН, закладів освіти та батьків, – підкреслив Шкарлет.

Міністр освіти і науки додав, що для МОНу важлива увага до умов роботи вчителів, сприяння їхньому здоровому харчуванню та руховій активності.

Заходи з реалізації Національної стратегії розбудови безпечного і здорового освітнього середовища в Новій українській школі спрямовані на забезпечення:

здоров’язбережувальної складової шкільної освіти;

Чтайте також:  Плани на три роки: куди йде освіта?

комплексного розвитку фізичної культури та посилення рухової активності дітей;

здорового харчування, формування культури харчування та правильних харчових звичок;

удосконалення медичного обслуговування учнів та працівників закладів освіти;

ефективного психологічного забезпечення освітнього процесу;

підготовки педагогічних працівників до реалізації здоров’язбережувальної складової освіти, піклування про їхнє здоров’я;

безпечності, доступності та інклюзивності освітнього середовища;

міжсекторної взаємодії органів влади та установ, залучення соціальних інституцій до процесів розбудови безпечного і здорового освітнього середовища.

Здоров’язбережувальний компонент має реалізовуватися як під час вивчення різних предметів та інтегрованих курсів, так і під час перерв між заняттями. Учні матимуть змогу рухової активності, а вчителі – проводитимуть «рухливі перерви» та приділятимуть увагу вправам для постави та очей. Для того, аби вчителі могли опанувати навички надання домедичної допомоги, буде організоване тренінгове навчання.

Одним із пріоритетів Національної стратегії є інклюзивне навчання. Тому план заходів передбачає, що протягом 2021 року має бути розширено мережу інклюзивно-ресурсних центрів, проведено апробацію та визначено єдиний механізм супроводу учнів під час інклюзивного навчання.

Джерело.


Повернутись вверх