facebook

Якою повинна бути оплата праці вчителів на заміні: роз’яснення МОН

У листі МОН йдеться про те, що оплата праці вчителів на заміні має здійснюватись погодинною ставкою або за тарифікацією.

Інформує Всеосвіта.

Учителі часто стикаються із ситуаціями, коли потрібно замінити колегу й провести урок в іншому класі. Якщо заміна триває тиждень або понад 2 місяці, як оплачується праця вчителів?

У МОН надали роз’яснення щодо особливостей заміни в закладах освіти, оприлюднивши лист № 1/10-3943 від 06.11.2020 року.

Відповідно до пункту 64 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 р. №102 адміністрація закладу зобов’язана вжити заходів для заміни відсутнього працівника.

У спільному листі Міністерства освіти і науки від 28.11.2008 р. № 1/9-770 та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України від 27.11.2008 р. № 02-5/465 зазначено, що керівники закладів освіти, як правило, повинні організувати заміщення тимчасово відсутніх учителів учителями тієї ж спеціальності, забезпечивши оплату праці погодинно чи за тарифікацією залежно від термінів заміни.

У разі якщо немає можливості замінити вчителя іншим вчителем тієї ж спеціальності, як у наведеному у зверненні випадку, оскільки хворіє вчитель початкових класів, то можлива заміна іншим педагогічним працівником (асистентом вчителя або вихователем групи подовженого дня).

Чтайте також:  "Не звинувачуйте у всьому вчителів!" Лікарчук дав чотири поради, як мотивувати молодих педагогів йти працювати в школу

У цьому разі оплата педагогічному працівнику, який проводить заміну, здійснюється за погодинною ставкою вчителя залежно від кваліфікаційної категорії, яку має педагогічний працівник, або за тарифікацією, якщо заміна тривала понад два місяці.

Джерело.


Повернутись вверх