facebook

«Гарному вчителю для роботи в класі підручник не потрібен»: батько про необхідність підручників на уроці

У фейсбуці з’явився допис батька, який поділився міркуваннями щодо необхідності підручників на заняттях у школі.

Інформує Всеосвіта.

Обов’язковим елементом освітнього процесу в школах є підручники, в яких пояснюється новий матеріал, подаються різні види завдань, щоб учні опрацювали тему та закріпили знання.

Та чи потрібні підручники учням узагалі? Чи може вчитель провести урок без них? Свої міркування щодо цієї теми озвучив батько та відомий актор і драматург Олександр Мірошниченко, опублікувавши допис в групі «Батьки SOS».
Гарному вчителю для роботи в класі підручник не потрібен. А для чого? Хіба що для виконання цікавих завдань чи читання діалогів під час вивчення іноземної мови. Але для чого підручник вчителю, наприклад, фізики, математики чи літератури? Хіба без підручника вчитель не пригадає тему? – пише батько.
Автор допису замислюється над тим, чому вчитель не може запропонувати учням завдання, пов’язані не з підручником. Адже у реальності школярі часто чують фразу на кшталт: «Взяли підручник і прочитали параграф №5, 6, 7».

На думку Олександра Мірошниченка, талановитим педагогам не потрібен підручник, бо вони добре знають тему, воліють викладати предмет своїми словами і придумувати творчі завдання.
Якщо підручник це всього-на-всього довідник для учня та джерело домашніх завдань, тоді незрозуміло, для чого цей довідник носити на уроки.
Допис батька викликав бурхливу реакцію учасників спільноти, серед яких багато вчителів та батьків. Так, наприклад, одна з вчительок озвучила думку, що на уроках потрібні не лише цікаві, але й іноді однотипні завдання. А є діти, які краще сприймають інформацію, коли її побачать або почують.

Чтайте також:  Реформа старшої школи: 11-річку відмінять, 45% випускників - до ПТУ, замість 17 предметів - 12

Ще одна учасниця групи і вчителька англійської мови Lesia Prokopiuk Lukashyk написала, що потрібно змінювати формати підручників:
Учитель сам не придумає стільки вправ, скільки потрібно для закріплення матеріалу. Створення одного завдання може зайняти до 40 хвилин часу. А щодо теорії, то учні вдома мають можливість перечитати те, що не дочули на уроці. А хто пропустив заняття – читає наново. Тому без підручника поки ніяк.
Інша частина користувачів підтримала думку автора допису.
Як ви все вірно визначили. Підтримую обома руками! – написала в коментарях Олена Супрун.

Джерело.


Повернутись вверх