facebook

Свята не буде: школа скасувала святкування через відмову учня співати російську пісню

Як стверджує матір, адміністрація закладу зробила це навмисно, аби покарати її та сина і нацькувати на них інший клас.


У місті Глухові Сумської області адміністрація школи №3 скасувала новорічні свята через відмову першокласника виступати з російськомовною піснею.

Буцімто, керівництво у такий спосіб хотіло покарати дитину, його маму та нацькувати на них увесь клас, повідомила про конфлікт мама учня Аліса Ковальова в групі «Батьки SOS».

Ми – українська сім’я і спілкуємося виключно рідною мовою. Мій син ходить в українську школу, де навчання, відповідно до закону, також відбувається українською. Зараз у класі готують ранок до Дня Святого Миколая та Нового року. Син, прийшовши зі школи, повідомив, що вони вчать танець з російськомовною піснею, – написала мати у фейсбук.

За словами Аліси Ковальової, під час розмови з директором школи вона пояснила, що не бажає, аби її син виконував російськомовні пісні на українському святі. Однак очільник закладу освіту жодних пояснень матері не надав, після чого вона звернулась до місцевого відділу освіти.

Проте конфлікт на цьому не завершився. Наступного ранку вчителька написала у батьківський чат, що святкові ранки скасовуються, бо один із батьків проти них:

Чтайте також:  Потрібен механізм для зарахування стажу вчителям, які наразі працюють за кордоном, - Ірина Верещук

Я особисто підійшла до вчительки із запитанням, чому скасовують ранок і вона відповіла, що через мене. Що я проти свята для дітей. Далі педагогиня сказала, що взагалі не хоче зі мною спілкуватися.

За словами матері, адміністрація робить це навмисно, щоб протиставити її всьому класу і вказати на неї як на «відьму», яка хоче позбавити дітей свята. Також одна з причин такого відношення може бути, як пояснила Аліса Ковальова, через відмову здавати кошти у фонди, на штори й подарунки вчителям.

Більшість користувачів групи, серед яких освітяни та батьки, підтримали позицію матері.

В Україні, має бути україномовний простір, тим паче у школі. Я впевнена, що французам, чи то німцям не доводиться відстоювати рідну мову в держустанові. Українську мову знищували тоді та зараз, а ми цьому сприяємо, навчаючи дітей «русским песенкам», – написала Lana Lanusik.

Інші користувачі не зрозуміли претензій мами, мовляв, якщо пісня була б англійською мовою, розголос був би такий самий?

Незабаром у коментарях з’явився коментар мами одного з учнів цього класу, яка розповіла про ситуацію зі свого боку. Жінка стверджує, що Алісу Ковальову ніхто не намагався цькувати:

Ви це робите виключно своїми вчинками й зневажливим відношенням до тих, кого оточуєте. У будь-який ситуації треба вміти нормально спілкуватись з людьми, а не керуватись тваринними інстинктами та нападами. Значна частина вашого допису – не правда. Ніхто не змушував вчити дітей російські пісні та все те, що ви зазначили вище.

Чтайте також:  Сертифікація вчителів 2024: опубліковано тести, які складали педагоги в першому етапі

Інші учасники групи припускають, що скасування свят може бути пов’язане з карантинними обмеженнями, які почнуть діяти з 19 грудня, а саме заборонено проводити в закладах освіти масові заходи (вистави, свята, концерти) за участі дітей з більш ніж однієї групи/класу та за присутності відвідувачів.

Джерело.


Повернутись вверх