facebook

Що таке «якісна школа» та чому її так складно побудувати в Україні?

Нова українська школа – це ключова реформа Міністерства освіти і науки. Концепція НУШ лежить в основі сучасної школи, в якій дітям буде приємно навчатись і яка даватиме учням не тільки знання, а й вміння застосовувати їх у житті. Втім, наразі цю реформу впроваджують лише на рівні початкової школи, але згодом планують долучити базову – 5-9 класи.

Якою якісна школа є насправді й що заважає досі мати її в Україні, розбиралась LIGA.Life.

Якісна школа для дитини – якою вона є?

Якісна школа – це насамперед середовище, а не медалі та грамоти.

Згідно з дослідженням, проведеним в рамках проєкту SURGe, майже половина директорів шкіл та понад 60% вчителів вважають призові місця учнів на конкурсах чи олімпіадах чинником, що впливає на якість школи.

Натомість експерти наголошують: якісна школа – це місце, де дитина щаслива, куди вона хоче йти щодня, де їй комфортно і приємно перебувати. У такій школі учні мають друзів, співпрацюють із вчителями й не бояться помилятися.

Сучасні діти не соромляться заперечувати та обґрунтовувати власну думку. Саме це і можна назвати компетентнісним підходом у навчанні, який повинні застосовувати вчителі.

Яким повинно бути середовище для отримання якісної освіти?

Чтайте також:  Плани на три роки: куди йде освіта?

Якісні меблі, матеріально-технічне оснащення школи – це все належні умови для навчання, які повинні бути базовими. Втім, йдеться не про нові парти та євроремонт.

У шкільних стінах формується мікроклімат, який насамперед повинен створити комфорт як для учнів, так і для вчителів. Дитина байдужа до красивих стендів під склом у класі чи до гардин, що подобаються вчительці. Для школяра важливішою може стати звичайна бамбукова дошка, на яку можна почепити власний малюнок.

Безпека і здоров’я дитини у закладах освіти

До базових умов для збереження здоров’я належать:

якісне освітлення (особливо важливо для класів, що навчаються у другу зміну);

комфортна температура в класах та коридорах;

провітрювання та якісне прибирання приміщень;

чисті та теплі вбиральні зі встановленими кабінками, що закриваються.

Безпекою називають і приязне ставлення з боку вчителя до дітей: без конфліктів, булінгу та принижень.

Якісне, здорове та смачне харчування у школі – базова складова якісної школи, оскільки неприємний запах в їдальні впливає на настрій учнів і може відбити у дітей бажання йти туди.

Вчитель якісної школи – який він?

Критерії, які роблять школу хорошою та якісною – цікаві уроки та професійні вчителі.

Сьогодні кожен вчитель має педагогічну автономію: педагогу ніхто не може нав’язувати стандартизований підхід у викладанні та вказувати, які форми й методи застосовувати під час уроку.

Чтайте також:  "Працюю 31 годину на тиждень": молода вчителька розсекретила свою зарплату

Середовище школи – це і про комфорт вчителя в колективі: доброзичливі стосунки із колегами, підтримка керівництва, відсутність конфліктів. Усі ці складові є важливими компонентами мотивації та якісної роботи вчителя.

Система оцінювання в закладах освіти

Елементом якісної школи є зрозуміла та прозора система оцінювання, за якої критерії оцінювання навчальних досягнень учнів оприлюднюються. Оцінювання успіхів учнів вчителем без пояснення, чому і за що дитина отримує ту чи ту оцінку, – рудимент минулого.

Вчителі повинні відходити від оцінювання, натомість їм варто спостерігати, як учні працюють над завданням, як співпрацюють між собою, яких зусиль докладають та чи зацікавлені у процесі навчання.

Як школи можуть стати якісними?

Паралельно з реформою НУШ в Україні впроваджують систему забезпечення якості освіти, в основі якої – відхід від радянських перевірок шкіл на наявність проблем.
Система складається з кількох складових, однією з яких є інституційний аудит.

Інституційний аудит – це зовнішнє оцінювання школи, під час якого незалежні експерти оцінюють, як організоване шкільне управління та навчання. Аудит проводиться раз на 10 років, мета якого – дати ЗЗСО рекомендації для поліпшення якості освіти.

Аудит є новою для України процедурою, яка замінила державну атестацію шкіл. За законом кожна школа має запровадити внутрішню систему якості, що передбачає самооцінювання із залученням учнів, батьків та вчителів. А вже за цими результатами директор виявляє проблеми й розв’язує їх без сторонньої допомоги чи додаткових ресурсів.

Чтайте також:  За яких умов можна призупинити дію трудового договору?

Як діяти батькам?

Батьки – повноцінні учасники освітнього процесу, які можуть:

прислухатись до своєї дитини та цікавитись, як вона почувається у школі та чи із задоволенням туди йде;

цікавитись у керівництва школи, чи діє внутрішня система якості освіти у ЗЗСО;

пропонувати допомогу під час вивчення питання якості освіти у школі;

після аудиту уважно ознайомлюватись із висновками та рекомендаціями;

брати участь в опитуваннях, що дозволить звернути увагу керівництва школи та експертної групи;

цікавитись, чи планують інституційний аудит у закладі освіти;

звернутись до засновника школи (місцевої влади, від якої залежить, чи має школа кошти для ремонтів, обладнання навчальних кабінетів тощо) щодо виділення коштів на розвиток ЗЗСО.

Нагадаємо, нещодавно Міністерство освіти і науки спільно з Мінцифри презентувало платформу для дистанційного та змішаного навчання учнів 5-11-х класів і методичної підтримки вчителів «Всеукраїнська школа онлайн».

Джерело.


Повернутись вверх