facebook

Канікули – не час для домашніх завдань: учитель початкових класів про важливість відпочинку для дитини

Чому важливо не давати дітям завдань на період канікул.

Інформує Всеосвіта.

Часто перед канікулами батьки просять вчителів дати їхнім дітям якісь завдання, щоб було чим зайнятися під час відпочинку. Звісно, канікули – це той час, коли батькам доводиться виходити із зони комфорту, адже у дорослих на роботі немає канікул і до звичайного ритму життя додається клопіт «як влаштувати дозвіллясина чи доньки».

Але важливо й доцільно зрозуміти, що канікули – це час відпочинку дитини від школи. До прикладу, уявімо дорослого, який звертається до керівництва, аби дали роботу додому на період відпустки. Кумедно, правда? Так і з дітьми. Замість корисного й цікавого дозвілля вони змушені виконувати якісь завдання.

Доцільніше в період канікул зблизитися з родиною, отримати заряд позитиву й енергії від тата з мамою. В період канікул важливо, щоб саме «сім’я» звучало в серці кожного.

Чим би зайнятися на канікулах, та так, щоб з користю, допомогою, любов’ю, підтримкою і, звісно, з душевними бесідами між татом, мамою та їхньою дитиною.

Насправді таких справ і занять дуже багато, але хотілося б зробити акцент на любові, взаєморозумінні й зближенні у родині.

5 ЦІКАВИХ І ВАЖЛИВИХ ВОДНОЧАС ПРОПОЗИЦІЙ ПРОВЕДЕННЯ КАНІКУЛ ЗАЛИШАТЬ ПО СОБІ ЛИШ ПРИЄМНІ ЕМОЦІЇ, ЩАСЛИВІ ПОСМІШКИ, РАДІСНІ СПОГАДИ:

  • Складаємо меню на кожен день до кінця канікул
    Якщо дати дитині повну свободу вибору з хештегом «самостійна робота», то це стане звичайною рутиною, без всіляких емоцій. При чому дитина складе меню так, що доведеться мамі записатися до фітнес-тренера, а тато залишиться голодним на декілька тижнів.Обов’язкові правила:
    Записи робить дитина.

    Складати меню усім разом, враховуючи побажання кожного.

    Суворість і прямі заборони – табу. Лиш обґрунтування та сумісне осмислення, чому саме та чи та пропозиція не вдала.

    До кожної страви прописати продукти, необхідні для приготування.

    Порахувати приблизний бюджет витрат на необхідні продукти.

  • Сумісні походи до магазину
    Чудове заняття у поєднанні з першим пунктом. Якщо меню на період канікул є готовим (в міру традицій та звичок в родині), то достатньо просто скласти список необхідних продуктів і піти разом до магазину. І, знову ж таки, діти з батьками роблять це дуже часто. Та є декілька правил, які додадуть креативу й дозволять дитині зблизиться з мамою й татом, набратися досвіду.Обов’язкові правила:
    До корзини класти лише ті продукти, які прописані у списку.

    Обирає товар, серед великого різновиду марок, фірм і загалом пропозицій саме дитина.

    Завдання мами й тата – супровід.

    В ході закупок відповідати на усі запитання дитини, але в жодному разі не говорити «ні, цього не бери, це поганий товар».

    Розрахуватися на касі має також дитина (сама уточнює вартість, бере у батьків гроші і розраховується з касиром).

    По приходу додому влаштувати обговорення щодо закупленого – що не є корисним, який продукт «не придатний» до вживання, що можна було придбати за дешевшою ціною чи навпаки, який продукт був би дорожчим, але кориснішим.

  • День навпаки
    Запланувати декілька днів у період канікул, коли дитина стає дорослим, а мама з татом – дітьми. Важливо саме декілька днів, адже після першого «дня навпаки» доцільно проговорити усе за родинною вечерею. Проговорити ті моменти, коли дитина втратила контроль над власними «побажаннями» або допустилась певних помилок, які стали причиною негативних емоцій. Наступний «день навпаки» пройде на багато цікавіше й корисніше, зважаючи на досвід першого разу.Обов’язкові правила:
    Сигнал «СТОП». Якщо мама, тато чи дитина відчувають довгий час дискомфорт і невдоволення – написати на папері червоним маркером слово «СТОП» і тримати його в руках до моменту, поки всі помітять.  Цей сигнал означає зупинку проведення такого дня.

    Дитині: не вигадувати таких справ, які суттєво вплинуть на бюджет родини; не вигадувати того, що загрожує фізичному та психічному стану будь-кого з учасників; не використовувати цей день для досягнення власних цілей і бажань, які мали місце до оголошення такого дня.

    Батькам: поводити себе, як діти; бути слухняними; поважати думку дитини; докласти зусиль для максимального комфорту й радості; не створювати ситуацій, які дитина не в змозі вирішити.

  • Канікули — період добрих справ
    Впровадити традицію в родині. Під час канікул робити добрі справи у конкретному напрямку.Один день — для тварин.
    Один день — для дитячого притулку.
    Один день — для людей похилого віку.
    Один день — для безхатьків

    Таких днів може бути більше. В цей день необхідно зробити добру справу для відповідної категорії, але обов’язково дотримуючись правил.

    Обов’язкові правила:
    «Он-лайн» – табу. Мається на увазі, що справа не може бути зроблене з дому. Якщо це добра справа для тварин, то відвідати притулок для тварин або знайти людей, які безпритульних тварин приводять до порядку й знаходять їм домівку, допомогти таким людям. Теж саме стосується й інших категорій.

    Обов’язкова участь усієї родини. За неможливістю в міру графіку роботи дорослих це може бути один із дорослих.

  • Вечір відвертості
    Для проведення такого вечора необхідна відповідна атмосфера. По-перше, про проведення такого вечора обов’язково попереджаються усі члени сім’ї.
    Проводиться вечір обов’язково при свічках. Можна розстелити на підлозі м’яку ковдру чи постелити покривало. По центру встановити свічки і розміститися навколо них. Обов’язково має говорити кожен.Обов’язкові правила:
    Правда і чесність – обов’язкові.

    Говорити те, що не подобається у комусь з родини та разом вирішити що з цим робити, якщо це не є особливістю характеру того чи того.

    Додатково і обов’язково кожному розповісти одну історію, яку в інші дні не мали сміливості розказати.

    Додатково і обов’язково кожному зізнатися у чомусь, що стосується родини, але раніше приховувалось з різних причин.

Віриться, що саме такі заняття під час канікул дозволять зблизитися усім в родині й допоможуть більше розуміти одне одного. Після завершення канікул діти з величезним захопленням і задоволенням розповідатимуть одноліткам про відпочинок, але головне, що слова «мама, тато, сім’я, родина, ми, разом» звучатимуть найчастіше.

Джерело.


Повернутись вверх