facebook

Презентовано рекомендації для розвитку інноваційної діяльності країни – результати дослідження Innovation Policy Outlook 2020

Презентовано рекомендації для розвитку інноваційної діяльності країни – результати дослідження Innovation Policy Outlook 2020
Сьогодні, 11 грудня 2020 року, відбулася презентація результатів дослідження експертів Європейської Економічної Комісії ООН (ЄЕК ООН) для України в межах програми субрегіональого огляду інноваційної політики країн Східної Європи та Кавказу The Sub-regional Innovation Policy Outlook 2020.
Відкрили захід перший заступник Міністра освіти і науки України Микола Кизим, перший секретар Посольства Швеції в Україні Даніель Грунвіус, Координаторка системи ООН в Україні Оснат Лубрані та директорка відділу економічного співробітництва та торгівлі ЄЕК ООН Елізабет Тьорк.
«Ми двічі приймали делегації експертів ООН, які приїздили до України з метою збору необхідних даних, вивчення особливостей та проблем розвитку інноваційної сфери в Україні, проводили консультації з фахівцями органів влади та широким колом представників заінтересованих сторін у сфері інноваційної діяльності. Прикметно, що один із ключових акцентів у підготовленому Комісією ООН звіті зосереджується на Стратегії розвитку сфери інноваційної діяльності до 2030 року, адже цей документ розроблений з урахуванням міжнародних практик формування політики», – зазначив Микола Кизим.
Експерти ЄЕК ООН, під час проведення аналізу соціально-економічного та політичного розвитку шести країн субрегіону, акцентували увагу на можливості для цих країн здійснити суттєвий економічний прорив шляхом створення сприятливих умов для розвитку та ширшого застосування інновацій. У результаті документ містить ґрунтовні рекомендації для всіх країн.  Зокрема, для України такі:

  • забезпечити ефективну координацію дій та належне фінансування заходів у межах реалізації національної інноваційної стратегії;
  • посилити комунікації між сектором досліджень та розробок і реальним сектором економіки;
  • забезпечити функціонування механізмів трансферу технологій;
  • удосконалити механізми реалізації, моніторингу впровадження та оцінки впливу політик;
  • затвердити план заходів для реалізації національної інноваційної стратегії.
Чтайте також:  Українським освітянам пропонують "гарячі" вакансії у 17 країнах світу: кого шукають і навіщо

«У дослідженні наголошується, що потенціал, необхідний для такого прориву, існує. У цьому контексті особливо відзначається перевага України серед інших країн за якістю людського капіталу, зокрема, високою часткою осіб з вищою освітою. Варто зазначити, що за показником якості людського капіталу Україна посідає високі місця у світових інноваційних рейтингах», – додав Микола Кизим.
Він також висловив сподівання на продовження активної співпраці з Європейською Економічною Комісією ООН у здійсненні порівняння інноваційної системи України з іншими країнами субрегіону та інших регіонів, проведення бенчмаркінгових досліджень, розробленні ефективної системи моніторингу та оцінювання показників впровадження заходів з розвитку інновацій відповідно до передових міжнародних практик.
Після завершення заходу українські експерти, які взяли участь в обговоренні, відзначили важливість презентованого документа та необхідність використання викладених у ньому висновків та рекомендацій для формування ефективної інноваційної політики в Україні.
Презентація проходила у форматі відеоконференції, в якій взяли участь   понад 200 осіб. Це фахівці органів влади, закладів вищої освіти наукових установ, представники інноваційного бізнесу тощо.
Довідково
Огляд інноваційної політики The Sub-regional Innovation Policy Outlook 2020 було підготовлено експертами Європейської економічної комісії ООН (ЄЕК ООН) за результатами дослідження сфери інноваційної діяльності в Україні, яке проводилося протягом 2019-2020 рр.
Окрім України, учасниками проєкту були Азербайджан, Вірменія, Грузія, Республіка Білорусь та Республіка Молдова.
Нагадуємо, МОН пропонує  оновити  системи наукової та науково-технічної експертизи, що сприятиме підвищенню якості організації та проведення експертної діяльності, можливості залучення іноземних експертів та встановлення гнучких умов оплати праці експертів.

Чтайте також:  Чи збільшиться посадовий оклад педагогів у 2024 році?

Джерело.


Повернутись вверх