facebook

Держава прагне забезпечити розвиток мов, – Шкарлет

Держава має забезпечити вільний розвиток усіх мов корінних народів та національних меншин

Держава прагне створити необхідні умови для утвердження державності української мови та водночас забезпечити вільний розвиток усіх мов корінних народів та національних меншин, мотивувати дітей до вивчення іноземних мов.

Про це під час виступу на конференції «Результати впровадження Всеукраїнського експерименту «Формування багатомовності дітей та учнів: прогресивні європейські ідеї в українському контексті» сказав в. о. міністра освіти Сергій Шкарлет.

Він повідомив, що законом «Про повну загальну середню освіту» визначено, що учні, які належать до національних меншин, у 5-11(12) класах вивчатимуть частину предметів державною мовою, а частину – рідною мовою. Також забезпечується право на вивчення рідної мови в державних і комунальних закладах загальної середньої освіти. Приватні школи мають можливість обирати мову освітнього процесу.

Окрім того, в.о. міністра освіти Сергій Шкарлет зауважив, що головним завданням Всеукраїнського експерименту «Формування багатомовності дітей та учнів: прогресивні європейські ідеї в українському контексті», який завершується, було застосування моделей мультилінгвальної освіти для поліпшення рівня володіння державною мовою та підтримки мов національних меншин, а також вироблення закладами освіти власних моделей здійснення освітнього процесу.

Ці моделі, зокрема, передбачають надання школярам можливостей вивчення предметів (не тільки мовної галузі) кількома мовами, що розвиває компетентності дитини та відкриває можливості для її подальшої успішної самореалізації.

Чтайте також:  Кількість вчительських ставок з 2021 до 2023 року скоротилася на 8%: результати дослідження

Як відомо, сьогодні в українських школах навчання здійснюється десятьма мовами: українською та дев’ятьма мовами корінних народів і національних меншин – болгарською, кримськотатарською, молдовською, німецькою, польською, російською, румунською, словацькою та угорською.

Джерело.


Повернутись вверх