facebook

Мітинг проти Шкарлета: поліція не пускала до Офісу президента та перевіряла особисті речі (фото)

Як проходив мітинг проти в.о. міністра освіти Сергія Шкарлета.

З гучними гаслами, прапорами та плакатами. Вчора під стінами Кабінету Міністрів відбувся масштабний мітинг проти призначення Сергія Шкарлетавиконуючим обов’язки Міністра освіти. Акція протесту зібрала кілька сотень громадян, яким не байдуже майбутнє освіти. Серед них – народні депутати, освітяни, громадські активісти та студентство.

Учасники мітингу вимагали звільнити новопризначеного в.о. міністра освіти, закидаючи йому плагіат, корупцію, тісний зв’язок із Дмитром Табачником, а також придбання автівки за державний кошт за 60 тисяч долларів.

На посаду керівника Міністра освіти і науки призначили ідейного представника Дмитра Табачника. Я вважаю, що це неприйнятно. Послідовник Дмитра Табачника не має займати крісло міністра освіти. Верховна рада не призначила його постійно діючим міністром освіти і науки. Але нас не почули прем’єр-міністр та президент, які вирішили призначити його виконуючим обов’язки. Ми повинні робити все можливе, аби не було відкату в Міносвіти. Я звернулася до національного агентства забезпечення якості вищої освіти з вимогою дати оцінку з приводу плагіату в роботах Шкарлета, а також подала на розгляд Верховної ради законопроєкт, який забороняє плагіаторам займати керівні посади, – повідомила народна депутатка Інна Совсун.

На акції протесту також був присутній український науковець Антон Стененко, до якого нещодавно приходило СБУ. Причина – участь активіста у попередньому мітингу про Сергія Шкарлета. Агенти служби безпеки України попросили науковця повідомляти про наступні мітинги. Як розповів науковець журналісту «Всеосвіти» на місці події, до освітян та науковців представники СБУ не приходили ще ніколи. Тому розцінює це, як тривожний дзвіночок для освіти в цілому.

Взагалі я щиро бажаю Володимиру Олександровичу, щоб йому підбирали водіїв, лікарів та охоронців так само, як він підібрав нам Міністра освіти. І дуже добре, що є студентство (орги сьогодні – саме студенти), яке не згодне терпіти цей «освітянський бєспрєдєл», – зазначив Антон Стененко.

На мітинг прийшли й вчителі. Серед них – вчителька української мови та літератури, Анастасія Бречко. Переконана – системна реформа освіти не буде ефективною за керівництва новопризначеного міністра.

Шкарлет – це не та людина, на яку освітяни хочуть рівнятися. І я не впевнена, що це та людина, під керівництвом якої я хочу працювати. Людина, яка буде очолювати міністерство, повинна мати якісь цінності. Шкарлет має за плечима корупцію і плагіат, а значить він не поважає наукову спільноту. Це людина, яка за рахунок університетських коштів придбала автівку за 60 тисяч долларів. Про які цінності може йти мова? – говорить вчителька.

Під стінами Кабміну мітинг не закінчився. Із саморобними плакатами колона активістів рушила до офісу президента, але далі правоохоронці їх не пустили. Мітингуючі влаштували сидячий протест, вимагаючи поліціантів зробити коридор, через який вони б дісталися до Зеленського.

Після  ретельної перевірки сумок, активістів почали потроху запускати. Більш докладно про перебіг мітингу ви можете подивитися у відео, а також послухати повні відгуки та коментарі про призначення в.о. міністра освіти Сергія Шкарлета.

Чтайте також:  В Україні для учнів 8-9 класів запроваджують новий предмет

Джерело.


Повернутись вверх