facebook

Завдання для формування відповідальної поведінки у дитини

Проект «Розвиток дитини» пропонує батькам, вихователям та вчителям одинадцять практичних завдань для розвитку емпатії, аналітичного й логічного, позитивного мислення, навичок осмислювати й оцінювати наслідки дій та рішень, обирати відповідні моделі поведінки, прогнозувати результати, бути відповідальним.

 

Виконання запропонованих завдань сприятиме формуванню встановлення причинно-наслідкових зв’язків, уміння здійснювати самоаналіз та керувати емоціями, піклуватися про власне здоров’я залежно від конкретної ситуації.

Рішення і наслідки: відповідальна поведінка. Завдання спрямоване на встановлення причинно-наслідкових зв’язків. Дитині пропонується спрогнозувати наслідки різних рішень і дій та запропонувати приклади власних рішень, що мали позитивні наслідки. Завдання вчить осмислювати й оцінювати наслідки дій та рішень, прогнозувати результати, бути відповідальним.

Результат і причини: діємо відповідально. Завдання спрямоване на розвиток уміння встановлювати причинно-наслідкові зв’язки. Дитині пропонується записати ймовірні причини певних результатів. Завдання вчить прогнозувати можливі наслідки дій або рішень, вибудовувати припущення, обирати відповідні моделі поведінки, прогнозувати можливі результати.

Учимося турбуватися про безпеку. Це завдання спрямовано на розвиток уміння піклуватися про власне здоров’я залежно від конкретної небезпечної ситуації. Дітям пропонується пронумерувати малюнки, на яких зображені представники різних видів спорту, відповідно до дев’яти поданих порад.

Вчимося приймати подарунки. Це завдання спрямовано на розвиток уміння керувати емоціями, почуттями, висловлювати своє ставлення до ситуацій. Виконуючи завдання, дитина вчитиметься аналізувати вчинки людей, давати оцінку певним діям, вправлятись у доречному реагуванні на мовленнєві ситуації.

Чтайте також:  Чому діти за останньою партою поводяться погано: освітянка дала поради вчителям, як це виправити

Визначаємо послідовність дій № 1. Це завдання допоможе дитині навчитися визначати послідовність дій для досягнення мети. Воно містить опис ситуації, відповідний малюнок, а також список дій. Дитині пропонується позначити правильний, на її думку, порядок дій та письмово пояснити, які наслідки можуть настати, якщо порушити заплановану послідовність.

Шукаємо шляхи розв’язання проблем. Це завдання сприятиме формуванню соціальної та громадянської компетентностей, розвитку вміння мислити логічно. Дитині пропонується поміркувати, що, на її думку, є найбільшою проблемою країни, а також визначити, як можна вирішити цю проблему за допомогою грошей, освіти та відносин з іншими людьми.

Виконуємо роботу над помилками. Це завдання сприятиме формуванню соціальної та громадянської компетентностей, розвитку вміння здійснювати самооцінювання. Виконуючи завдання, діти вчитимуться визначати й аналізувати власні помилки, планувати шляхи їхнього розв’язання.

Даємо оцінку своїм діям. Використання шаблону сприятиме вмінню здійснювати самоаналіз, становленню довірливих стосунків між учителем та учнями, допоможе дітям вправлятися в дотриманні загальнокласних правил, виробленні рутин. Завдання містить 9 тверджень, що описують поведінку.

Журнал піклування: аналізуємо вчинки. Це завдання спрямовано на розвиток уміння описувати емоції, почуття, своє ставлення. Дітям пропонується заповнити таблиці, написавши, хто сьогодні піклувався про них, та про кого піклуватимуться вони. Також дітям пропонується поміркувати й написати те, про що варто було б піклуватись усім людям.

Чтайте також:  "Не зазирай у зошит однокласника!" 5 помилок, які роблять майже всі сучасні вчителі

Розвиваємо соціальні навички: учимося вибачатися. У завданні описано послідовність із чотирьох кроків, що допоможе дитині навчитися просити вибачення у випадках, коли співрозмовники ображені. Дитині пропонується скласти власне висловлювання за запропонованим шаблоном. Завдання допоможе розвинути емоційний інтелект, соціальну компетенцію і навички письма.

Учимося розв’язувати конфлікти №1. Завдання сприятиме розвитку емоційного інтелекту, емпатії дитини, зв’язного мовлення. Дитині пропонується розглянути малюнок, поміркувати про те, що сталося, й запропонувати вихід із конфліктної ситуації. Власні варіанти розв’язання проблеми потрібно написати.

Джерело.


Повернутись вверх