facebook

COVID-19 не є професійним захворюванням вчителів, – МОН

Захворювання, отримане під час виконання вчителями професійних обов’язків, не є професійним

Захворювання на COVID-19, отримане під час виконання вчителями професійних обов’язків, не є професійним захворюванням, а тому педагогічні працівники не можуть розраховувати на додаткове обов’язкове державне страхування у випадку інфікування.

Про це йдеться у листі Міністерства освіти і науки, що надісланий на запит директора однієї зі столичних шкіл Дмитра Ламзи.

Зокрема, у Міністерстві освіти, посилаючись на закон «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» наголошують, що професійне захворювання є захворюванням, яке виникло внаслідок професійної діяльності застрахованого та зумовлюється виключно або переважно впливом шкідливих речовин і певних видів робіт та інших факторів, пов’язаних з роботою.

Таким чином, зазначають у МОН, за своєю суттю професійне захворювання виникає саме внаслідок виконання роботи, яка сама по собі є шкідливою (за визначенням), але працівник мусить її виконувати, оскільки це входить до його трудової функції.

«Тобто, якщо порівнювати з медичними працівниками, то до їхньої трудової функції належить обов’язок працювати з людьми, які хворіють на COVID-19. Вчителі та інші педагогічні працівники закладів освіти навпаки мають робити все для того, щоб уникати контактів з хворими людьми і дітьми і будь-яка підозра на потенційну присутність у здобувача освіти COVID-19 має призводити до виключення цього здобувача освіти з освітнього процесу і, як мінімум, переведення його на віддалений режим навчання. Тому захворювання, отримане під час, а не внаслідок виконання професійних обов’язків, не є за своєю суттю професійним захворюванням», – повідомляють у Міністерстві освіти і науки.

Чтайте також:  Предметів стане менше, репетиторів – теж. Стало відомо нові подробиці реформи старшої школи в Україні

Окрім того, підкреслюють у МОН, встановлення причинно-наслідкового зв’язку між захворюванням і фактом виконання педагогічним працівником своїх професійних обов’язків видається майже неможливим, адже педагогічні працівники так само можуть пересуватися громадським транспортом, відвідувати лікарні, магазини, інші громадські установи і місця тощо.

Водночас у МОН нагадали, що педагогічні працівники закладів освіти, мають право на виплату допомоги по тимчасовій втраті працездатності внаслідок захворювання, у т. ч. і захворювання на коронавірусну хворобу. Ці виплати здійснюються працівникам на підставі листка непрацездатності.

Виходячи з цього у Міносвіти зазначають, що реалізація запровадження додаткового обов’язкового державного страхування працівників закладів освіти на випадок інфікування COVID-19 потребує внесення змін до законодавства.

Джерело.


Повернутись вверх