facebook

Владі пропонують застосувати коефіцієнт 1,5 для зарплат освітян

Профспілка пропонує застосувати додатковий коефіцієнт 1,5 для підвищення зарплат освітян

Профспілка працівників освіти і науки пропонує ухвалити постанову, якою передбачено застосування з 1 січня додаткового коефіцієнта 1,5 для підвищення розмірів посадових окладів педагогічних, науково-педагогічних і наукових працівників.

Про це йдеться у зверненні профспілки до Комітету ВР з питань освіти, науки та інновацій, а також до Комітетів з питань бюджету і соціальної політики та захисту прав ветеранів.

У профспілці зазначають, що зазначена постанова є альтернативною постанові №822, дія якої, згідно з рішенням уряду була призупинена до 31 грудня 2021 року. Проєкт документа розроблений Міністерством освіти і науки та підтриманий профспілкою.

За розрахунками профспілки, у разі ухвалення проєкту альтернативної постанови з урахуванням підвищення за коефіцієнтом 1,5 новий розмір ставки заробітної плати молодого вчителя, випускника університету, з освітнім рівнем магістра, враховуючи загальнодержавне підвищення посадових окладів бюджетників з 1 січня на 20% та посадового окладу працівника 1 тарифного розряду ЄТС до 2 670 грн, становитиме 7 890 грн, а вищої кваліфікаційної категорії – 9 692 грн.

«Таким чином, мінімальний розмір посадового окладу педагогічного працівника складатиме 76,3% від законодавчо визначених 4 прожиткових мінімумів для працездатних осіб у сумі 9 080 грн, що має бути забезпечено до 2023 року», – зазначають у профспілці.

Чтайте також:  Ігор Лікарчук: Незабаром в школах учням учителі будуть витирати не лише соплі...

На даний час найнижчий посадовий оклад педагогічного працівника становить 4 233 грн, тобто не сягає навіть розміру мінімальної заробітної плати, а науково-педагогічного працівника – 6 372 грн.

Також у Профспілці працівників освіти і науки повідомили, що, за розрахунками МОН, на реалізацію зазначеного проєкту постанови необхідно додатково передбачити в Державному бюджеті на 2021 рік 34,6 млрд грн, з них для працівників, оплата праці яких здійснюється з місцевого бюджету, близько 4,3 млрд грн.

Звертаючись до депутатського корпусу, у Профспілці висловили сподівання на вжиття народними депутатами дій та заходів впливу на прийняття урядом зазначеної постанови як альтернативної постанові № 822, а також збільшення обсягів видатків, необхідних для запровадження її в дію з 1 січня 2021 року.

Джерело.


Повернутись вверх