facebook

Навчання з 5-ти років – користь чи шкода: Шкарлет прокоментував ідею розпочинати навчання на рік раніше

Хибно стверджувати, що Україна боїться вчити дітей довго чи дорого, вважає т.в.о Міністра освіти.

Що раніше дитина починає опановувати корисні навички, розвивати здібності, то успішнішою стає у дорослому житті. Одних таких аргументів на користь навчання з 5 років наводить т.в.о. Міністра освіти і науки Сергій Шкарлет.
Для мене дуже важливою є думка кожного громадянина щодо організації 12-річного шкільного навчання, починаючи з 5-ти років. Свідомо розпочав суспільний діалог на цю тему. У разі підтримки передбачено розроблення відповідних до віку дітей освітніх і навчальних програм, – зазначив Шкарлет у своєму телеграм-каналі.
На його думку, закінчення шкільного навчання у 18-19 років (за умов 12-ти класів) не є ключовим аргументом у дискусії:
Хибно стверджувати, що Україна боїться вчити дітей довго чи багато, хоча саме так деякі «політичні фахівці» від освіти й взялися трактувати розпочате обговорення.
Ключових аргументів щодо змін існує кілька:

  • наступність дошкільної та початкової ланок освіти;
  • що раніше дитина починає опановувати корисні навички, розвивати здібностей, то успішнішою стає у дорослому житті;
  • сучасні діти розвиваються набагато швидше, і значну роль у цьому відіграє шалений темп розвитку інформаційних технологій.

Наголошую, що 5-річні та 6-річні діти потребують різних підходів і компетенцій за формою й тривалістю навчання та дозвілля. «Це дорого», – кажуть експерти. Але наші діти не гірші за тих, хто навчається у розвиненіших країнах, і тому аргументи на користь «економії» вважаю недоцільними. Моє завдання – знайти можливості та підтримку, – наголосив т.в.о. Міністра освіти.
Ідея посадити дитину за парту у 5 років викликала в українців досить неоднозначну реакцію.
5 років – це не шкільний вік. Дітям потрібно відпочивати, гратися, в них ще не змінилися зуби, чотири зубика повинні змінитися вже до першого класу. Діти біологічно незрілі для школи. Якщо ручки погано працюють, і дитина не може зав’язати шнурівки, не може застібнути ґудзики на сорочці, то, звичайно, ця дитина не готова до школи, – поділилася своєю думкою Наталя, шкільна психологиня, у сюжеті «ТСН. Тиждень».
Однак дехто, навпаки – вважає, що ранній початок навчання принесе користь як дітям, так і суспільству в цілому.
Якщо це питання матиме системний характер і буде продуманим, якщо розроблять відповідні програми до віку, то такий підхід може стати успішним. Навчатися з 5 років – це взагалі не критично. У деяких державах навчаються з чотирьох років, тому що це розвиток. Що раніше ви почали, то вищим буде рівень дітей, то вищий рівень розвитку суспільства ви матимете. Але це дорого, – зазначила Анна, педіатр.

Джерело.


Повернутись вверх