facebook

Вчитель на дистанційці під час самоізоляції отримуватиме повну зарплату за наявності наказу директора школи, – освітній омбудсмен

Директор школи самостійно ухвалює рішення про форми організації освітнього процесу у закладі освіти.

 


Освітній омбудсмен порадив директорам освітніх закладів за домовленістю з працівниками видавати накази про організацію дистанційної роботи вчителя, який перебуває на самоізоляції. Про це він повідомив у «Сніданку з 1+1».

Рішення про те, що вчитель має отримувати 50 відсотків зарплати на самоізоляції – насправді, дуже некоректне. Бо вчитель – людина відповідальна і буде працювати на лікарняному, отримуючи лише половину зарплати. Стаття 60 Закону України про працю визначає форму організації робочого часу. Там йдеться і про дистанційну форму навчання, коли можна працювати за наказом керівника у дистанційному форматі, аби не наражати на небезпеку колег, – розповів освітній омбудсмен.

І нагадав, що директор школи в межах статті 23 Закону України про освіту, самостійно ухвалює рішення про форми організації освітнього процесу у закладі освіти.

Також, раніше, освітній омбудсмен повідомляв, що частина керівників закладів освіти змушує вчителів здійснювати навчання учнів у дистанційному форматі під час самоізоляції, коли вчитель має листок тимчасової непрацездатності і, відповідно, не повинен працювати.

Тобто, педагогічним працівникам, які виявили свідомість, пішли на самоізоляцію, не приховуючи контакту з хворим і оформивши листок із тимчасової непрацездатності, та продовжують здійснювати свої посадові обов’язки – навчання дітей для забезпечення права кожного на освіту, виплачується допомога по тимчасовій непрацездатності у розмірі 50%. Фактично, така практика позбавляє педагогічних працівників половини заробітної плати.

Чтайте також:  Чи має право дитина перескласти незадовільну оцінку за концепцією НУШ. Роз'яснення юриста

Це порушує права вчителів на отримання винагороди за виконану ними роботу, відповідно до встановлених норм праці, часу та посадових обов’язків у повному обсязі. Адже здійснення одночасної оплати лікарняного листа по самоізоляції та дистанційної роботи законодавством не передбачене.

Джерело.


Повернутись вверх